Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka: “U subotu ne krećite na putovanja, ako ne morate!”

kamion snijeg
Ilustracija

Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana?

U četvrtak će povremene mjestimične oborine bit će slabe, vjetar samo ponegdje na Jadranu umjeren, a temperatura zraka većinom oko prosječne za 6. dan prosinca; od petka ponovno toplije, najprije i uglavnom suho pa i djelomice sunčano, a za vikend opet oblačnije, uz čestu kišu, osobito na Jadranu i obilnu, praćenu grmljavinom, te uz najprije jako jugo, zatim kratkotrajnu i gdjegod žestoku buru, prognozira meteorolog Zoran Vakula za HRT. Na kopnu će osim kiše biti i snijega, uglavnom u gorju. Promjenljivo će biti i u nedjelju, relativno toplo još i na samom početku novoga tjedna, ali ne i kasnije, dodaje.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu najniža jutarnja temperatura zraka sutra će biti od -5 do -2 °C, a najviša poslijepodnevna 3 do 6 °C, pri čemu će biti većinom suho, te barem djelomice sunčano, ujutro uz čestu sumaglicu, gdjegod i maglu. Većinom prosječna temperatura za početak prosinca bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz oblačnije vrijeme nego na istoku te rjeđu maglu. Štoviše, ponegdje će vjerojatno pasti i malo kiše, a ujutro može zalepršati i poneka snježna pahulja, uglavnom u Međimurju i Zagorju, te u Banovini i Kordunu. Ponegdje je moguća i poledica, kaže Vakula.

Slaba susnježica, snijeg i poledica još su vjerojatniji u Gorskome kotaru i dijelu Like, dok će na sjevernom Jadranu biti povremene mjestimične slabe kiše. Podjednake vrijednosti očekuju se i u Dalmaciji, uz također većinom malo valovito more, te uz umjerenu buru još samo rijetko ujutro. Povremene mjestimične slabe kiše bit će još i poslijepodne. Na jugu Hrvatske bit će više sunčana vremena.

U petak će biti većinom suho, zatim često obilna kiša, ponegdje i snijeg. Bit će ponovno toplije, ali na kopnu još uz jutarnje “minuse” i mjestimičnu maglu, nakon koje će biti djelomice sunčano. Za vikend će pak biti opet oblačnije, osobito u subotu, kada će biti kiše, uz pad temperature uglavnom u gorju i snijega, a slabe mjestimične oborine moguće su i u hladniju nedjelju i tijekom još hladnijeg početka novoga tjedna.

I na Jadranu će u petak većinom suho uz dosta sunčanog vremena. Prema kraju dana jačanje juga, s kojim će u subotu biti često obilne kiše, mjestimice i grmljavine, a gdjegod i kratkotrajno jake i olujne bure. Promjenljivo će biti i u nedjelju, ponovno uz jugo i jugozapadnjak, relativno toplo još i u ponedjeljak, ali ne i u nastavku u početku uglavnom suhog tjedna, u kojem su trenutačno malo vjerojatne veće nevolje prouzročene vremenom. No u subotu bi ih moglo biti – i zbog vjetra i zbog kiše, kaže Vakula.

Vakula također savjetuje da, ako ne morate, u subotu ne krećite na putovanja, posebice ne gorskom Hrvatskom i Jadranom, te da se prilagođavate upozorenjima na opasne vremenske pojave.

Ostavi komentar