Od iduće školske godine u osnovne škole se uvode nacionalni ispiti

Ilustracija, Foto: Pixabay

Vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, u HTV-ovoj emisiji „Ima li što novo?“, istaknuo je kako se od iduće školske godine uvode nacionalni ispiti u osnovnim školama te da se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi.

Profesorica njemačkog jezika Srednje škole Vrbovec, Ivana Valjak-Ilić, rekla je kako treba promijeniti obrazovni sustav jer u Hrvatskoj je bitna ocjena, a ne znanje.

Nacionalni ispiti u 5. i 8. razredu

Filipović je također dodao kako s državnom maturom svi učenici imaju istu šansu te da je uvođenje mature jedno od najboljih stvari u hrvatskom obrazovnom sustavu. Isto tako, poručio je kako se već od iduće godine kreće s nacionalnim ispitima u petom i osmom razredu osnovne škole.

-To će biti jedan dobar temelj za ono što slijedi, ne samo u vanjskom vrednovanju u spomenutim razredima nego i u srednjim školama jer kad idemo iz pozicije ravnopravnosti za sve, onda možemo vrednovati sve ono što se vrlo često dovodi u pitanje, a to je da ocjena svugdje ne vrijedi isto, naglasio je Filipović.

Spajanje mature i mala matura

Filipović je također istaknuo kako se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi, dok Dejan Nemčić, profesor geografije u OŠ Ivo Andrić u zagrebačkom Sopotu, smatra kako bi trebalo uvesti i malu maturu čime bi se smanjio stres učenicima, ali i profesorima.

Ostavi komentar