Ususret Weblici: U Čakovec u subotu stižu najbolji hrvatski IT stručnjaci!

Velimir Sanjković, vlasnik informatičkog poduzeća Factory X, i Ivan Plačko, direktor TICM-a: U IT sektoru za razliku od drugih gospodarskih grana najveći kapital nije u skupim strojevima, već u glavama programera, ali je ulaganje u to znanje jednako vrijedno kao i u neki CNC stroj
Velimir Sanjković, vlasnik informatičkog poduzeća Factory X, i Ivan Plačko, direktor TICM-a: U IT sektoru za razliku od drugih gospodarskih grana najveći kapital nije u skupim strojevima, već u glavama programera, ali je ulaganje u to znanje jednako vrijedno kao i u neki CNC stroj

Najmanje stotinjak poduzeća na sjeveru bavi se informatičkim tehnologijama i zapošljava razvojne inženjere – developere. Samo u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu, u poduzetničkom inkubatoru se razvija 31 poduzeće, najviše njih iz IT sektora. O razvoju tog respektabilnog sektora javnost ima malo informacija za razliku od drugih gospodarskih grana.

Prihode od 156 milijuna stvorilo 115 firmi s 456 zaposlenih

Informatičari kao branša i ovdje na sjeveru sve više jačaju i mijenjaju sliku regije. To pokazuju i brojčani podaci koje smo dobili iz Gospodarske komore.

Prema podacima FINA-e koje smo dobili zahvaljujući Županijskoj gospodarskoj komori, u Međimurskoj županiji posluje 115 poduzeća koja se klasificiraju kao informacijska i komunikacijska. U njima je prema zadnjim službenim, podacima iz 2016. godine bilo zaposleno 456 djelatnika, koji su ostvarivali blizu 156 milijuna kuna ukupnih prihoda, a prosječna plaća zaposlenih u tom sektoru iznosila je nešto iznad pet tisuća kuna. Potrebno je napomenuti da je plaća kvalitetnog programera i do nekoliko puta veća od prosjeka.

O poziciji ovog brzo rastućeg i propulzivnog sektora razgovarali smo s Velimirom Sanjkovićem, vlasnikom informatičkog poduzeća, i Ivanom Plačkom, direktorom TICM-a, uoči 4. konferencije o web tehnologijama Weblice koja će se održati 12. svibnja, a čija je svrha okupljanje i razmjena znanja među developerima iz regije.

Ovaj sektor na neki način je statistički nevidljiv, premda nezasluženo jer IT poduzeća izrazito su izvozno orijentirana i posluju s cijelim svijetom. To nisu firme koje bi se prema javnosti isticale velikim kvadraturama prostora ili skupim CNC strojevima. Programeri posluju na “običnim kompjuterima“, a najveći kapital je u njihovim glavama i zbog toga je taj sektor ispod radara pažnje javnosti u odnosu na druge gospodarske djelatnosti. No za to znanje koje kvalitetni programeri nose u svojim glavama potrebno je strahovito puno ulagati –  barem koliko i u CNC strojeve. Kad nositelj tog kapitala u glavi prijeđe prag poduzeća iz kojeg odlazi, sa sobom odnosi sav kapital. I po tome se IT sektor razlikuje od svih drugih gospodarskih sektora, po drugačijem seljenju kapitala.

Snažna izvozna orijentiranost

Vrijednosti koje IT sektor na sjeveru dijeli s ostalim propulzivnim firmama iz drugih uspješnih proizvodnih gospodarskih grana je snažna izvozna orijentiranost. Naime, aplikacije koje stvaraju programeri u IT sektoru nisu ništa drugo nego specifična vrsta intelektualnog proizvoda. Ono što također dijele s ostalim izvoznicima je kronična potreba za novim zaposlenicima i njihov manjak. Osiguranje većeg broja kadrova za IT sektor je dugoročni proces, jer obrazovanje nije proces koji se odvija preko noći. Upravo zato sada je krajnje vrijeme da se obrazovni sustav okrene prema tom propulzivnom sektoru.

IT sektor ima budućnost pa bi nužno bilo mladima od najranije dobi približiti IT tehnologije. Dobra oprema i poučavanje treba biti osigurano u svakoj školi, a ne da ovisi o udrugama i pojedinačnim inicijativama, slažu se Velimir Sanjković i Ivan Plačko.

Roditelji trebaju prepoznati da je u interesu njihove djece da se okrenu informacijskim tehnologijama koje su njihova ne samo budućnosti već i sadašnjost. Radeći u IT sektoru ta će djeca, kad odrastu i završe školovanje, i ovdje dobro živjeti. Nije nužno da odu van jer za poduzeća iz IT sektora je svejedno gdje se nalazi sjedište firme, a zarade u tom sektoru su natprosječne.

Najveća muka – prevelika porezna opterećenja

Sanjković upozorava da i ovaj sektor muči ono na što ukazuju i poslodavci iz drugih sektora – preveliko opterećenje poslovanja porezima te preveliko opterećenje rada. IT sektor mora biti konkurentan na svjetskom tržištu i zbog toga mora imati uvjete poslovanja kakve imaju njihovi konkurenti u drugim državama koji su manje porezno opterećeni. Zato je važno da država prevelikim poreznim opterećenjem ne umanjuje njihovu konkurentnost, to više što poduzetnici iz IT sektora svoje poslovanje puno lakše presele u druge države nego poduzetnici iz proizvodnog sektora. Državi bi itekako trebalo biti do toga da pamet zadržava ovdje radi općeg društvenog razvoja i radi boljeg punjenja proračuna. Građani koji raspolažu većim dohotkom više troše i time indirektno preko PDV-a više pune proračun.

 

U subotu tehnološka konferencija okuplja jake IT snage

Weblica je specifična tehnološka konferencija na kojoj su teme razvoj web aplikacija, a namijenjena sadašnjim i budućim profesionalcima iz područja web tehnologija. Ciljana publika su ljudi koji svakodnevno programiraju aplikacije za web. Ove godine se održava 4. izdanje konferenciji i sudjelovanje na konferenciji se plaća. Cijena karte iznosi od 100 kuna.

Predavači na ovogodišnjoj Weblici su priznati stručnjaci iz područja web tehnologija: Anabel Kečkeš, Andrei Zvonimir Crnković, Bahrudin Hrnjica, Darko Kukovec, Darko Špoljarić, Dobriša Adamec, Goran Blagus, Igor Kovačić, Ivan Čuljak, Marko Šarić, Miroslav Popović, Nikola Begedin, Nikola Brežnjak, Ratko Ćosić, Tomislav Bronzin.

– Weblica nije samo konferencija za web developere, već teži postati platforma za razvoj informatičkog sektora u cijeloj regiji. U 4. izdanju format konferencije je proširen, pa će tako uz samu konferenciju, koja će se održati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu u subotu 12. svibnja 2018. godine, biti organiziran i hackathon pod imenom Hacklica koji počinje dan ranije, u petak 11. svibnja 2018. na istom mjestu.

Ostavi komentar