30 C
Čakovec
Utorak, 12 rujna, 2023

U Koloni sjećanja u Vukovaru oko 200 branitelja iz Međimurja i izaslanstvo Županije

Povodom 27. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem i predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom poklonilo se žrtvama i gradu heroju, simbolu hrvatske slobode.

Međimurska županija je o ovome objavila vijest koju prenosimo u nastavku.

Pored mnoštva ljudi iz cijele Hrvatske, na žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje dali u obrani Domovine, prisjetilo se oko 200 branitelja iz Međimurja, članovi i tajnik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Međimurja Dražen Tkalec, predsjednik Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županije Željko Sršan, predstavnici HVIDRA-e i drugih braniteljskih udruga.

Uz župana Posavca, izaslanstvo Međimurske županije činili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, županijski pročelnici Sonja Tošić Grlač, Branko Sušec, Goran Gotal, Darko Radanović te u ime Ureda za poslove župana Tanja Horvat. Uz njih, u Vukovaru su bili zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović, načelnik općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, načelnik PU međimurske Ivan Sokač i mnogi drugi.

 Tom su prigodom položeni vijenci, zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani Domovine kod spomen-ploče postavljene 2006. u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borovog naselja od 11.09.-20.11.1991., na Trpinjskoj cesti, i kod ruševine zgrade bivšeg Borovo commerca. U ime Varaždinske županije vijence je položilo izaslanstvo predvođeno zamjenikom župana Tomislavom Paljakom. Svjedočanstva iz tog vremena okupljenima su svjedočili hrvatski branitelji Zvonko Horvatić i Željko Sršan.

Obilježavanje Dana sjećanja nastavljeno je komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice, na koju je tijekom tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo po nekoliko stotina topničkih projektila, te Kolonom sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata i svetom misom.

“Vukovar se nikada ne smije zaboraviti i sve što se događalo 1991. godine. Na ovaj dan želimo biti ovdje. Želimo biti u gradu koji je simbol herojstva, simbol otpora, simbol čvrstoće, simbol pobjede. Želimo danas u ime svih stanovnika Međimurja biti u gradu koji je ispisao najslavnije i najhrabrije stranice novije hrvatske povijesti. Želimo biti u gradu o kojem generacije koje dolaze nakon nas moraju čitati, učiti, znati i posjetiti ga. Samo na taj način moći ćemo poštovati prolivenu krv, ljudske živote, muku, ali hrabrost i ponos hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i cijelog naroda. Vukovar je simbol jedinstva našeg naroda, hrvatske hrabrosti i žrtve, ali i mjesto posebnog pijeteta i sjećanja. Zahvaljujem svima koji su danas ovdje, ali i onima koji nas prate a nisu mogli biti s nama, u čije ime ćemo položiti vijenac i zapaliti svijeće“  – rekao je župan Posavec zahvalivši svim braniteljima koji su organizirano i ove godine došli u Vukovar, kao i Međimurkama i Međimurcima koji su na ulicama, trgovima i mjestima sjećanja zapalili svijeće te se time pridružili ovoj, za čitavu Hrvatsku, važnoj obljetnici.

Međimurje je danas u Koloni sjećanja, na Memorijalnom groblju Domovinskog rata u Vukovaru, Spomen domu na Ovčari. Djelatnici vojske, policije, članovi Zrinske garde, umirovljeni branitelji, predstavnici braniteljskih udruga, gradova i općina, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, građani Međimurja su danas u Vukovaru.

Nakon subotnjeg komemorativnog skupa „I u mom gradu Vukovar svijetli“, u knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu u povodu Dana sjećanja na Vukovar, u ponedjeljak, 19.studenoga od 17:30 sati održat će se predstavljanje knjiga „Domovinski rat u knjigama“.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE