Tvrtka koja je omogućila dovoženje mulja u Međimurje gubi posao s Gradom Zagrebom?

Inspekcije su prošlog tjedna bile na mjestu odlaganja mulja, Foto: zv

Nakon što je tvrtka Girk Kalun iz Drniša izgubila je dozvolu za spaljivanje opasnog mulja, obustavljena im je daljnja predaja mulja, a on će se privremeno skladištiti u kazetama pored zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

U zagrebačkom Uredu za gospodarstvo iz medija su u petak doznali da je tvrtka Grik Kalun izgubila dozvolu, a za ponedjeljak je s predstavnicima tvrtke sazvan hitan sastanak, piše 24sata.hr.

>> U polja u Orehovici iskrcava se otrovan mulj koji se vozi iz Zagreba!

– Kako sada stvari stoje sve vodi raskidu ugovora te će u tom slučaju odmah biti raspisan novi natječaj. Mislim da će zbog cijele situacije ugovor biti raskinut sporazumno jer je tvrtka Girk Kalun izgubila sposobnost za obavljanje djelatnosti – rekla je pročelnica Mirka Jozić.

Cijeli postupak odabira nove tvrtke koja će gospodariti ovim otpadom otpadom trajat će najmanje 45 dana, a u najgorem slučaju postupak se, zbog eventualnih žalbi, može otegnuti i na dulje od šest mjeseci, pišu 24 sata.

– U kazetama se mulj može skladištiti par mjeseci. Pročistač je u koncesiji Zagrebačkih otpadnih voda i po ugovoru s njima, ako Grad Zagreb ne riješi pitanje mulja oni su ga dužni riješiti, a nama će za to ispostaviti račun – pojasnila je Jozić.

Podsjetimo, tvrtka Girk Kalun iz Drniša u listopadu je s Gradom Zagrebom potpisala ugovorila je 50 milijuna kuna vrijedan posao spaljivanja mulja iz zagrebačkog pročistača, da bi on umjesto u spalionici završio na međimurskim poljima.

Inspekcija zaštite okoliša za sada još uvijek šuti o nalazima s međimurskih polja, međutim, kao što donose Međimurske novine u svojem aktualnom broju koji možete nabaviti na svim našim prodajnim mjestima, naši poljoprivrednici koji su naručili mulj za svoje zemlje kažu “da je u pitanju odlično gnojivo, a ne otrov”.

Navodno imaju i svu popratnu dokumentaciju za “zagrebački mulj” prema kojoj nema u istome nikakvih nedopuštenih tvari koje bi zagađivale zemlju, te da je u pitanju bio čisti senzacionalizam pojedinih nacionalnih medija.

Bilo kako bilo, dobro da je javnost uzbunjenja i da se napravi nezavisna analiza mulja, a prema prvim informacija, analize koje su do sad napravljene, potvrđuju da nema otrovnih supstanci, dok se čeka još jedna analiza za dioksine koja se radi u inozemstvu.

Ostavi komentar