Treba li dijete nositi obuću poslije starijeg brata ili sestre?

U današnje vrijeme podivljalih cijena i rastućih troškova, svi tražimo načine kako maksimalno uštedjeti. I upravo nam se zbog toga čini vrlo privlačna ideja da maksimalno iskoristimo ono što već imamo, uključujući i dječje cipele. No, je li to dobra ideja, pročitajte u nastavku.
Nošena obuća – da ili ne?

Iako mi odrasli možemo kvalitetnu obuću nositi nekoliko sezona, kod djece je to rijetko slučaj, pogotovo kod onih sasvim malenih. Naime, njima noga toliko brzo raste da je prava rijetkost kada mogu istu obuću nositi dvije sezone zaredom. A isto tako, pogotovo u situacijama kada djeca imaju kvalitetnu obuću, na kojoj se ne vide nikakvi tragovi nošenja, bude nam žao da „gotovo nove“ dječje cipele bacimo.

Tada nam se čini vrlo primamljivim da tu obuću ostavimo za mlađeg brata ili sestru. No, to nikako nije dobra ideja, zbog nekoliko razloga.

Svako stopalo je posebno

Kako je svaki čovjek različit, tako su različita i stopala. Dječji se organizam tijekom djetinjstva formira i mijenja, i zbog toga je najbolje kada ga ne guramo u neke već formirane kalupe, kao što su nošene cipele. Naime, kada je obuća nova, ona se prilagođava obliku stopala one osobe koja ju je nosila, i kako vrijeme prolazi, taj se oblik gotovo uopće više ne mijenja i ne može se prilagoditi nekom drugom stopalu. Upravo je to onda problematično kod djece, kojoj je potrebna maksimalna sloboda i udobnost da bi se mogli normalno razvijati i rasti. Nošenje tuđe obuće može dovesti i do nekih vidljivih kratkoročnih problema: boli, natečenosti, a čak i žuljeva.

Osim neudobnosti, nošenje obuće starijih brata ili sestre može dovesti i do nepravilnog hoda. Naime, potplat cipele se s vremenom troši, jer se prilagođava koraku prve osobe koja je nosila obuću, i kada tu obuću nosi druga osoba, potplat je već djelomično potrošen, što može dovesti do neispravnog načina hodanja, ali i to spoticanja, padova i slično.

Razne vrste infekcija

Stopala se jako znoje i predstavljaju idealnu podlogu za razvoj različitih vrsta bakterija, virusa, gljivica i ostalih mikroorganizama koji mogu izazvati različite probleme. Zbog toga je i ovo jedan od razloga zašto se ne preporučuje da djeca nose obuću nakon starijeg brata ili sestre – moguć je prijenos različitih uzročnika bolesti koji mogu izazvati brojne neugodnosti i probleme.

Obuća ima rok trajanja

Koliko god nam se ovo činilo čudnim, da, obuća ima rok trajanja. Ne, to nije rok koji je napisan na ambalaži, ali jednostavno s vremenom se obuća stišće i stvrdne, zbog čega postaje neudobna za nošenje, pogotovo ako je dugo vremena bila uskladištena na nekom hladnom mjestu poput podruma.

Savjet za uštedu

Ako želite uštedjeti, vaše mlađe dijete može nositi odjeću starije sestre ili brata, i to se definitivno isplati sačuvati i ponovno koristiti. No, kada je obuća u pitanju, tada radije razmislite o tome da kupite manje parova obuće za svako dijete, jer će na taj način svako dijete imati obuću koja će se idealno prilagoditi njegovom obliku stopala.

Iznimka za kraj

Kada su u pitanju nošene dječje cipele i to smiju li ih nositi mlađi braća i sestre, postoji samo jedna iznimka kada je to prihvatljivo, a to su cipele za djecu koja ne hodaju. Budući da ne hodaju u njima, cipela se ne prilagođava obliku stopala i tada ju mogu nositi i druga djeca, naravno, isključivo pod uvjetom da je očišćena i dezinficirana na odgovarajući način.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE