Studij koji povezuje ekonomiju i poslovnu informatiku? Moguće je! Evo gdje i kako ga upisati

Dok mnogi govore o neskladu između obrazovnog sustava i tržišta rada te o ekonomistima koji često imaju problema s pronalaskom posla, na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike izvodi se studij ekonomije koji obrazuje najtraženije ekonomiste na tržištu rada – one koji lako pronalaze zaposlenje!

U Hrvatskoj se studij ekonomije može upisati na brojnim fakultetima. No samo jedan je studij ekonomije koji vješto spaja ekonomska znanja i informatičke vještine u poslovanju. Na najvećem hrvatskom sveučilištu, Sveučilištu u Zagrebu, studij Ekonomike poduzetništva Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu ključ je uspjeha za sve one koji žele postati najtraženiji ekonomisti na tržištu rada. Ekonomika poduzetništva naziv je sveučilišnog studijskog programa na prijediplomskoj i diplomskoj razini nakon čijeg završetka polaznici stječu naziv sveučilišnog provostupnika/ce ekonomije, odnosno magistra/ce ekonomije.

Ključ uspjeha studija Ekonomika poduzetništva

Ključ uspjeha ovog studija je u vrlo uspješnom balansu ekonomskih i informatičkih znanja i poslovnih vještina. Studijski program Ekonomika poduzetništva upoznaje studente s novim ekonomskim i informatičkim spoznajama, konceptima i poslovnim modelima poduzetništva koje je utemeljeno na znanju i stvaralaštvu. Uspješni studenti imaju temeljna znanja iz ekonomskih disciplina i poslovne informatike kojima mogu i znaju unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a odličan su preduvjet i za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Širok spektar znanja proizlazi iz gradiva ovih kolegija, koje studenti polažu tijekom studija.

Razvoj vlastitih proizvoda i povezanost s gospodarstvom

Nastavni plan i program na varaždinskom FOI-ju dodatno obogaćuje velik broj gostujućih predavača iz uspješnih poduzeća koji svoja znanja i iskustva rado dijele studentima FOI-ja. Među prvim fakultetima u Hrvatskoj, FOI se povezao s poslodavcima iz cijele Hrvatske, stoga ih danas samo u bazi stručne praske, koja je obavezan dio ovog studija, ima više od 550. Dio njih uključuje i u nastavni proces, pa tako i više od 10 puta tijekom akademske godine poslodavci održavaju tematske radionice i predavanja, kao i Sajam studentskih proizvoda kao simulaciju praktičnog poslovanja u kojoj studenti sami pribavljaju inpute za proizvodnju, organiziraju i realiziraju proizvodni proces, definiraju cjenovnu strategiju te jačaju prodajne vještine. Sve to im omogućuje stjecanje vrijednih iskustava i nezaboravnih lekcija, zbog čega ih poslodavci prepoznaju na tržištu i nude vrlo dobro plaćene startne pozicije u svojim tvrtkama.

Širok spektar poslova – od ljudskih resursa do fintecha

Ekonomistima FOI-ja nudi se vrlo širok i dinamičan spektar poslova. Dio njih specijalizirani su za financije i fintech industriju (bankarski poslovi, osiguranja, platni promet, analiza…), značajan dio njih bavi se računovodstvenim poslovima u privatnom i poslovnom sektoru. Također su važan dio brzorastuće marketinške industrije, a dio njih svoje područje djelovanja pronalazi u menadžmentu gdje se bave poslovima istraživanja u području ljudskih resursa i razvoja te na ostalim konzultantskim pozicijama. Komercijalni poslovi zapošljavaju najviše ekonomista, a vrlo su traženi i u turizmu.

Ekonomisti u poslovnoj informatici

Danas je pak na tržištu rada vrlo atraktivna struka ekonomista specijaliziranih za područje poslovne informatike, a tu se FOI dokazao kao vodeći fakultet u obrazovanju ekonomista koji svoja ekonomska znanja mogu i znaju iskoristiti za uvođenje modernih rješenja primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u poslovanju.

Najviše ekonomista varaždinskog FOI-ja zapošljava se u IT sektoru, brzorastućoj grani gospodarstva, koja ne potražuje samo informatičare, već za napredno poslovanje potražuje neizostavan ekonomski kadar – koji dobro vlada osnovnim znanjima i vještinama informatičke struke!

Kako bi kandidati upisali ovaj studij obavezni su položiti ispite državne mature. Više o studiju i uvjetima upisa pogledajte ovdje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE