24.5 C
Čakovec
Utorak, 23 svibnja, 2023

Danas je 93. obljetnica smrti velikana hrvatske povijesti Stjepana Radića

Velikan hrvatske povijesti, poznati političar, književnik, prevoditelj i publicist Stjepan Radić, na današnji je dan 1928. godine u večernjim satima preminuo od posljedica teškog ranjavanja koje je zadobio u atentatu na hrvatske poslanike u tadašnjoj Narodnoj skupštini.

Atentat u beogradskoj skupštini

Iste godine 20. lipnja izvršen je navedeni atentat na hrvatske poslanike u zgradi Narodne skupštine u Beogradu pri čemu je Pavle Radić dobio hitac kroz leđa ravno u srce te na licu mjesta umro.

U pokušaju zaštite Stjepana Radića, Ivan Granđa se baca na njega, ruši ga pod klupu pri čemu je ranjen u ruku, dok je Stjepan Radić ranjen u trbuh. Pernar, Radić i Granđa odmah su odvezeni u beogradsku bolnicu. Tadašnji kirurg, doktor Kostić, Pernarovo stanje ocijenio je kao vrlo teško pošto je metak prošao kroz ruku koju je držao na prsima te probio grudni koš zaustavivši se tik pred srcem pri čemu mu nije bilo spasa. Granđa nije bio u životnoj opasnost, dok je nakon izvršene operacije nad Stjepanom Radićem rekao da se jedino može nadati najboljem.

Hrvatski klubovi u skupštini donose odluku o trenutnom napuštanju Beograda, dok Stjepan Radić, Granđa i Pernar ostaju u beogradskoj bolnici. Tijela Pavla Radića i doktora Đure Basaričeka prevezena su u Zagreb gdje su, uz veliko sudjelovanje naroda, sahranjena u arkadi na zagrebačkom centralnom groblju.

Pogreb Stjepana Radića

Stjepan Radić, tada opasni oponent režimu, umro je posljedica ranjavanja 8. kolovoza u 20:55, dok je njegovo tijelo položeno na Zrinjevcu kako bi mu narod iskazao posljednju počast.

Sahranjen je 12. kolovoza u arkadama na Mirogoju, dok izvori navode kako ga je prema procjeni ispratilo do čak 300 000 ljudi.

Tim povodom nam se ovim priopćenjem obratila Hrvatska demokratska seljačka stranka koja je na sastanku predsjedništva stranke među ostalim točkama dnevnog reda raspravljala i o umorstvu Stjepana Radića. Zbog loše epidemiološke situacije nisu organizirali misu zadušnicu povodom njegove smrti Stjepana Radića i drugih velikana hrvatske povijesti. Hrvatska demokratska seljačka stranka inače redovno organizira misu zadušnicu, no ove godine nažalost zbog trenutne situacije moraju napraviti iznimku.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,507FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE