Škoro: žrtve Domovinskog rata će naći i pokopati u zajedničku grobnicu bez imena i prezimena

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Danas se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Ovaj dan se obilježava kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Povodom današnjeg dana, saborski zastupnik i osnivač Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, preko svojeg Facebook profila obratio se javnosti.

U obraćanju istaknuo je da hrvatskom narodu, koji nikada nije bio više i dublje podijeljen, treba istinska pomirba. No, ne sa Srbijom ili sa Srbima nego između nas.

– Nama treba pomirba između nas samih i to baš na današnji dan, 23. kolovoza, kada obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Rješavanje svih drugih problema, svi razgovori, sve inicijative zapinju na nemoći hrvatskih političkih elita da se suoče s najvećim ideološkim problemom naše prošlosti, izjavio je Škoro.

Jedna diktatura odnosno totalitarni režim je slijedio drugog, zaključio je.

Osvrnuvši se na vodeće političke stranke, HDZ i SDP, rekao je kako ideološki gledano između njih u posljednjih 20 godina nema nikakve razlike.

– I jedni i drugi uporno odbijaju sve zamolbe, rezolucije i naputke EU-a i demokratskog svijeta, da se Hrvatska konačno i odlučno suoči sa svojim komunističkim nasljeđem. Ne samo da odbijaju, nego smo i na današnji dan svjedoci događaja koji relativiziraju žrtve Domovinskog rata baš kao i žrtve komunizma, rekao je Škoro.

Osvrnuo se na zajedničku grobnicu gdje su pokopani posmrtni ostatci 294 osoba likvidiranih na području zagrebačkih Gračana potkraj Drugog svjetskog rata.

– Zanimljivo je da su te 294 osobe u ovom našem vremenu u kojem forenzičari mogu pronaći što god požele iz jedne vlasi kose, pokopane kao neidentificirane, rekao je Škoro.

Na zajedničkom križu spomenutih žrtava je pisalo “Žrtve drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.”

Dodaje kako će se isto napraviti s žrtvama Domovinskog rata.

– Kada je taj grijeh u pitanju, kao i sva ostala muka, patnje, suze, uhićenja, torture i likvidacije koje su počinili komunisti na bezbrojnim stratištima, HDZ i SDP imaju isti stav: o tome se ne priča, to nije postojalo. Vjerojatno zbog njihovih predaka, očeva, majki ili njih samih. Oni vladaju Hrvatskom, kao što isti takvi vladaju i drugim državama na prostoru bivše Jugoslavije. Sve dok su takvi na vlasti u Hrvatskoj, radit će sve što treba i ne treba, ali rješavanje ovog ključnog ideološkog problema koji nas dijeli, neće potaknuti, i što je najgore, njihov je cilj isto napraviti sa žrtvama Domovinskog rata. Naći će ih za pedesetak godina i pokopati u zajedničku grobnicu, bez imena i prezimena, bez odavanja počasti, u organizaciji turističke zajednice, zaključuje Škoro.

– Zato ću danas otići na misu u zavjetnu crkvu Sveta mati slobode u kojoj se iza oltara nalazi kenotaf s uklesanim imenima i prezimenima 15.392 pala branitelja u obrambenom Domovinskom ratu. Pomolit ću se s nakanom da jednoga dana Hrvati izgrade mjesto na kojem će biti popis žrtava svih ratova, svih nacizama, fašizama i komunizama. Na dan kada to izgradimo dogodit će se pomirba i sve će krenuti naprijed, rekao je na kraju svoje objave.

KADA IZGRADIMO MJESTO S POPISOM ŽRTAVA SVIH RATOVA, NACIZAMA, FAŠIZAMA I KOMUNIZAMA DOGODIT ĆE SE POMIRBANikada više i…

Objavljuje Miroslav ŠkoroNedjelja, 23. kolovoza 2020.

Ostavi komentar