Sindikat umirovljenika Hrvatske traži hitno uvođenje besplatne dostave mirovina poštom!

umirovljenici
Ilustracija

Sindikat umirovljenika Hrvatske je uputio zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova, točnije Ravnateljstvu civilne zaštite, da preporuče Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje hitno uvođenje mogućnosti privremene besplatne mirovine poštom, temeljem zahtjeva pojedinog korisnika mirovine.

Od 1. siječnja 2014. godine svim novoumirovljenima je ukinuto pravo na besplatnu dostavu putem pošte iz razloga štednje u mirovinskom sustavu. Isplata mirovina isključivo preko banaka je problem osobito za one koji žive u ruralnim i otočnim područjima, na periferijama gradova i mjesta, za invalide i teže pokretne osobe te samce.

Umirovljenici s takvim problemima se svakodnevno obraćaju Sindikatu umirovljenika Hrvatske te zbog toga je Sindikat uputio zahtjev kojim će se umirovljenicima omogućiti besplatno dobivanje svoje mirovine poštom ukoliko to žele.

– Uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 61 posto. Takve osobe nemaju novca za plaćanje taksija ili posebne pomoći za podizanje mirovine. Dodatni problem je što je zbog epidemije ukinuto i 189 poštanskih ureda diljem Hrvatske te je došlo do prorjeđivanja linija javnog prijevoza, što još više onemogućuje korisnike da dođu do svojih mirovina, ukazali su na aktualne probleme iz Sindikata.

– Dok se brojke zaraženih koronavirusom svaki dan povećavaju potrebno je misliti dalekosežno i strateški pomoći bar onim najugroženijim korisnicima mirovina da se opet ne bi našli u situaciji lockdown-a ostavivši ugroženi dio populacije bez dostupnih svojih ionako malih mirovina koje su mukom stekli, dodaju iz Sindikata.

– Dana 31. ožujka 2020. uputili smo s Maticom umirovljenika Hrvatske žurnu inicijativu HZMO-u za privremeno uvođenje besplatne dostave mirovina poštom koju su odbili te preporučili da umirovljeničke udruge same pregovaraju s bankama oko načina dostave mirovina. Apeliramo na vas da zatražite od HZMO-a da se što žurnije omogući primanje mirovina, te da to naknadno reguliraju Zakonom o mirovinskom osiguranju. Obveza HZMO-a ne prestaje izračunom mirovine, već mirovina mora biti i dostavljena/isporučena, navode iz Sindikata.

– Sindikat umirovljenika Hrvatske smatra da se u ovim trenucima ne treba sve ostaviti na volju bankama već omogućiti besplatnu dostavu mirovina poštom kao zakonsko pravo svim umirovljenicima, zaključuju.

Ostavi komentar