Sajam sigurnosti i prevencije 2018. održava se ove godine u Čakovcu, 21. rujna

Tradicionalno, već petu godinu Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećem za prevenciju Međimurske županije te kao i prošle godine Vijećem za prevenciju Grada Čakovca, organizira po svojim sadržajima jedinstven sajam sigurnosti i prevencije u Republici Hrvatskoj. Međimurska policija već dugi niz godina uspješno provodi razne preventivne programe, projekte, akcije i aktivnosti, kazao nam je tom prigodom voditelj Službe kriminalističke policije, Danijel Mikulić.

-Inovativnošću njenih policijskih službenika želi se preventivni rad policije što više približiti svim slojevima društvene zajednice. Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije Mobilnog preventivnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. pokrenuta je akcija održavanja sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom “Prevencija spaja“. Dosadašnji sajmovi sigurnosti i prevencije održani su u Nedelišću, Prelogu, Murskom Središću i Čakovcu.

Tako će u petak, 21. rujna u 11 sati svečanim programom otvaranja započeti , peti po redu “Sajam sigurnosti i prevencije 2018.“. Tom prilikom će se ujedno i proslaviti predstojeći Dan policije vezan uz blagdan Svetog Mihovila. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a njegova „vrata“ otvorena su od 10 do 16 sati.

O tomu što će i koga sve moći vidjeti posjetitelji sajma, voditelj Službe kriminalističke policije, Danijel Mikulić dodaje: -Pedesetak izlagača u centru Čakovca (u prostoru sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, Športska 1 i na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu, Športska 2,) predstavit će se javnosti. Prema pristiglim najavama na sajmu će sudjelovati javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti. Tijekom sajma zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirat će čakovečka profesionalna vatrogasna postrojba i područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici iz policijskih uprava varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke i međimurske, predstavnici Ravnateljstva policije te gosti iz Mađarske i Slovenije.

Na sajmu neće nedostajati ni atraktivnosti poput preleta helikoptera i pokaznih vježbi Interventne policije

-Naravno, nastavlja Mikulić, atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazat će pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju susjednih policijskih uprava. Vježbu prezentacije evakuacije i spašavanja u slučaju potresa (urušavanja zgrade) prikazat će pripadnici Stožera civilne zaštite Grada Čakovca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Policijske uprave međimurske. Također, policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu iz Policijske uprave međimurske u suradnji s Protueksplozijskom službom uprave policije prezentirat će protueksplozijske uređaje i opreme te rad EOD robota. Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ iz Zagreba u suradnji s krim. tehnikom Policijske uprave međimurske predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari“). Na sajmu će se održati i razne edukacijske radionice koje su predviđene za najmlađe, ali i najstarije posjetitelje. Svakako, u najatraktivniji dio program sajma ubraja se i očekivani dolazak helikoptera MUP-a, koji će nadlijetati Čakovec, a posjetitelji ga mogu razgledati na sportskim terenima SRC “Mladost“, u Čakovcu.

Posebna pažnja svake se godine posvećuje najmlađim posjetiteljima

– Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. U samo nekima od njih mogu se podrobnije upoznati sa zanimanjem-policajac, spoznati kako je policajac dobar prijatelj i pomagač, prepoznati i zaštiti se od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno upravljati biciklima i mnogim drugim edukativnim sadržajima. Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba kroz magiju i zanimljivu scensku izvedbu prenijet će djeci osnovna znanja o prometnoj kulturi. Putem simulatora prevrtanja i sudara kojeg je osigurao Autoklub Čakovec, posjetitelji će moći ispitati ulogu i važnost sigurnosnog pojasa prilikom prometne nesreće. Stoga, poručio je na kraju Mikulić, pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete “Sajam sigurnosti i prevencije 2018.“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.

Međimurska županija i Grad Čakovec i ove su godine partneri policije na Sajmu prevencije i sigurnosti

Međimurski župan Matija Posavec i zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved u najavi održavanja 5. po redu Sajma prevencije i sigurnosti istaknuli su kako Grad i Županija tijekom cijele godine provode mnogobrojne preventivne akcije, među kojima su svakako najpoznatije Alkohol nije cool i Coolijada , za koje su dobivena mnogobrojna priznanja i nagrade. – Prema onome što možemo vidjeti u programu ovogodišnjeg Sajma prevencije i sigurnosti, istakao je Posavec , očekuje nas jedan izuzetan, zanimljiv i turbulentan dan. Međimurska županija stoji iza svake ovakve i slične ideje i manifestacije koje se organiziraju. Dokaz tomu je i još uvijek jedinstvena u Hrvatskoj Zaklada za prevenciju, kao i Vijeće za prevenciju za što se godišnje iz proračuna županije izdvaja 50.000 kuna. Ovaj sajam i suradnja , također su dokaz kako mogu u sinergiji djelovati zajednica i policija i kako se mogu osmisliti dobri preventivni programi te u svijest naših građana usaditi ono što je zapravo danas pojam sigurnosti kada se svi institucionalno povežemo i spojimo. Zato još jednom upućujem zahvalu na inicijativi Policijskoj upravi međimurskoj i Gradu Čakovcu,i naravno da ćemo ovoj i sličnim manifestacijama uvijek dati punu podršku.

Ostavi komentar