“S povratnom naknadom domaće mlijeko 50 lipa skuplje od uvoznog”

mlijeko
Ilustracija

Vraćanjem povratne naknade litra domaćeg svježeg mlijeka u PET boci bit će skuplja najmanje 50 lipa u odnosu na uvozno mlijeko koje se na tržište plasira u tetrapak pakiranju. Stoga se pitamo kada će se u ovoj zemlji početi poticati domaća poljoprivredna proizvodnja i prerađivačka industrija, poručili su jučer iz Dukata, nakon što je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dubravko Ponoš najavio ponovno uvođenje povratne naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te na staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka od 2 dcl.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić od “detektiranja” novih obveznika plaćanja naknade očekuje dodatnih 60 do 250 mil. kuna u sustavu. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smatra kako vraćanje naknade za ambalažu mlijeka neće dovesti do ozbiljnijih poremećaja na tržištu.

No eventualno povećanje cijena mlijeka, kao i uvođenje povratnih naknada ipak prvo treba iskomunicirati između proizvođača, Fonda i Vlade.

Dukat, Vindija i Meggle, upozoravaju kako linearno poskupljenje mlijeka za najmanje 50 lipa podrazumijeva i dodatni harač koji su oni dužni platiti Fondu – 10 lipa plus PDV za svaku jedinicu proizvoda.

Ostavi komentar