S novom studentskom godinom stambena muka kako do najma stana ispod 350 eura?

Ilustracija: studentski smještaj

Počinje nova studentska godina, a studenti koji dolaza studirati u velike gradove poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka suočeni s s visokim cijenama najma stanova koji su uz to ove godine porasli od šest do 17 posto u odnosu na lani. Najtraženiji stanovi, od 350 eura i manje, čine tek 10 posto ponude tržišta najma.

Na skok cijena najma ove godine dodatno je utjecao i općeniti omjer ponude i potražnje, piše Poslovni dnevnik. U Zagrebu je ponuda 17 posto manja, dok je potražnja ove jeseni narasla oko 10 posto. Zbog toga je na zagrebačkom tržištu najma dostupno više stanova u cjenovnim razredima od 450 do 650 eura mjesečno, dok stanovi ispod 350 eura čine tek 10 posto ukupne ponude.

S druge strane, oko 30 posto najmoprimaca u Zagrebu traži stanove za najam od 350 do 450 eura. Na zagrebačkom tržištu najma postoji konstantno rastuća potražnja za stambenim jedinicama zbog pozitivnih migracijskih kretanja, odnosno doseljavanja u glavni grad. Zbog velikog broja studenata koji svake godine upisuju fakultete u Zagrebu te zbog ograničenih i nedostatnih kapaciteta studentskih domova, postoji velika potražnja za najmom, što stvara pritisak na cijene. Zagreb je  suočen s dugogodišnjim manjkom smještaja u studentskim domovima. Broj ležajeva od 6500 pokriva jedva 10 posto ukupnog broja studenata Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Ostavi komentar