Roda objavila podatke za sva rodilišta u Hrvatskoj – evo kako stoji čakovečko rodilište

Županijska bolnica Čakovec
Ilustracija

Udruga Roda je po prvi puta, prikupljanjem podataka (često i pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama) i pregledom domaće stručne literature, objavila statistike odabranih pokazatelja za sva rodilišta u Hrvatskoj.

Ovo bi trebalo pomoći ženama da odluče gdje će roditi.

– Rodilišta se mogu usporediti samo s ustanovama slične razine, tako primjerice možemo usporediti KBC Split i KBC Sestre Milosrdnice, ali nije u redu uspoređivati KBC Zagreb (Petrova) i Opću bolnicu Vinkovci – naglasila je Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda, a piše civilnodrustvo.hr.

– No, moramo se upitati kako i zašto postoje velike razlike između rodilišta – trudnice u Hrvatskoj trebale bi primati skrb iste razine kvalitete u svim rodilištima, ali to nažalost nije slučaj.

Rodilištima je početkom 2016. godine poslan upitnik s pitanjima o skrbi i uvjetima koje nude rodiljama. Nažalost tek polovica rodilišta ustupila je odgovore Rodi i sve se može naći OVDJE.

Bolnice su podijeljene po regijama. Ipak, Roda je izdvojila šest njih, koja se ističu kavalitetom te su dobila četri ili pet zvjezdica. Rodilišta su ocijenjena zvjezdicama, od pet do jedne, a jedan od glavnih kriterija pri ocjenjivanju bio je postotak primjene epiziotomije pri vaginalnom porođaju.

Zanimljivo je da je u Varaždinskoj regiji rodiliše Opće bolnice Varaždin dobilo savršenih pet zvjezdica.

Odjel ginekologije i porodiljštva Županijske bolnice Čakovec također je na popisu i ima četiri zvjezdice. Većina pitanja o ovom odjelu nije odgovoreno.
– Unatoč pravovremeno poslanom upitniku i višekratnim molbama za dostavom traženih podataka, nismo naišli na razumijevanje koji su time prekršili odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama – objašnjeno je na stranicama Rode.

Ostavi komentar