U ponedjeljak počinje digitalni popis stanovništva: Kazne za netočne i nepotpune podatke idu i do 5000 kuna

U ponedjeljak 13. rujna započinje prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku Popis stanovništva provodi u dvije faze te na dva načina pri čemu građani sami mogu izabrati način popisivanja.

Online i fizička faza popisivanja

Prva faza odnosno samopopisivanje kroz elektronički sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna. U tom razdoblju građani imaju priliku samostalno popisati sebe i sve članove kućanstva. Druga faza popisivanja, kada popisivači izlaze na teren trajat će od 27. rujna do 17. listopada.

Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), dok se popis provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Kazne za netočne ili nepotpune podatke

Prema trenutno važećem Zakonu, predviđene su kazne od 2000 do 5000 kuna za fizičke osobe ako odbiju dati podatke o popisnim jedinicama navedenima u Zakonu, ako prilikom davanja odgovora na pitanja daju netočne odnosno nepotpune podatke.

Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba-popisivač ili druga osoba ovlaštena za Popis ako u popisni upitnik unese podatke različite od iskaza osobe koja daje podatke.

Popis obuhvaća tri jedinice

Popis obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Cilj Popisa jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstva i stanova.

Preostale detalje možete potražiti OVDJE, dok primjer popisnog upitnika možete pogledati OVDJE.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE