Provedite nadolazeći vrući vikend na Ivančici

ivančica

Ivančica je najviša planina Hrvatskoga zagorja. Sam vrh je 1060 metara nadmorske visine. Na samom „krovu“ planine nalazi se više objekata – metalna piramida izgrađena 1929. godine, Planinarski dom «Pasarićeva kuća» i vidikovac «Stričevo».

Naša draga Ivančica, Ivanščica i Ivonjčica, godinama predstavlja planinarski interes i izazov svih društvenih skupina kao i pojedinaca. S vrha se pruža prekrasan pogled na Varaždin i cijelu okolici s svih strana svijeta, a za lijepog vremena i na Alpe u Sloveniji i Mađarsku.

Osim svih impozantnih ljepota naša Ivančica je od nekada bila i sjecište aktivnog društvenog života. Na vrhu se održavaju razne sportske i rekreativne igre.

Na području Ivančice raste 36 svojti orhideja, najnovijim istraživanjima otkriveno je nekoliko rijetkih vrijednih svojti.

Ivančica od davnina pobuđuje maštu mnogobrojnim legendama koje su prisutne u narodu prenoseći se pokoljenjima. Najpoznatiji lokalitet jesu „Črne mlake“ u narodu Zletišće coprnic, mjesto gdje se okupljaju sve coprnice-vještice da okupaju svoje grješno tijelo. Obnovljena povijesna postrojba vitezova ivanovaca opet se pojavljuju u Ivancu i na Ivančici štiteći sve posjetioce od coprnica (vještica).

Putem prema Ivančici u samom podnožju na istaknutom brdu pogled i interes nam plijeni kapelica Sv. Duh. Prvi put se spominje 1649. godine pod nazivom “S. Spiritus un Monte Dubovecz”, poslije nazvana “S. Spiritus sub Monte Ivanchicza”. Smatra se da je sagrađena krajem 14. stoljeća. U romanu Eugena Kumičića “Urota zrinsko-frankopanska” spominje se sv. Duh kao mjesto gdje su se zaručili Petar i Katarina Zrinska.

U obilasku Ivanca i Ivančice nezaobilazan je susret s obilježenim mlinarskim lokalitetima i same prve turističke šetnice pokraj potoka Bistrice koji izvire u podnožju Ivančice.

 

Ostavi komentar