Prošla godina rekordna po malom broju pobačaja, ali pada i broj porođaja

trudnica trudnoća
Ilustracija

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno 36.481 živorođene djece, što je 1012 manje nego samo godinu ranije, a gotovo 3500 beba manje u usporedbi s istim podatkom pet godina ranije.

Kako dalje opada broj poroda, tako kontinuirano pada i broj pobačaja u zdravstvenim ustanovama u nas pa je lanjska stopa pobačaja također najniža od 1995. godine.

Ukupan broj pobačaja prošle godine je 6145, što je 759 manje u godinu dana. Najčešće su to i dalje žene u dobi između 30 i 39 godina, bez djece, s jednim ili dva djeteta.

Također pada i broj živorođenih na tisuću žena reproduktivne dobi, jasno je iz novoobjavljenih podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nadalje, isti podaci pokazuju da se u KB Merkur, splitskom, riječkom, osječkom KBC-u te u pulskoj bolnici evidentira najveći broj prekida trudnoće.

Primjerice, u bolnici u Vinkovcima, Našicama te bolnici Nova Gradiška lani je evidentiran po jedan legalno induciran pobačaj. U nekim bolnicama dominiraju prizivi savjesti na koji liječnici imaju pravo pri ovakvim postupcima, a što je tema koja tek slijedi. Podsjetimo, prema odluci Ustavnog suda Vlada do veljače mora donijeti prvi hrvatski zakon o prekidima trudnoće. Taj bi prvi “zakon o abortusu” trebao naslijediti aktualni, naslijeđen iz bivše države te konačno urediti sva pitanja oko pobačaja pa tako i priziv savjesti. Prema zadnjoj informaciji, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić formira povjerenstvo koje će osmisliti prijedlog tog zakona, a na temelju iskustava i zakonskih rješenja ovog pitanja u drugim zemljama. Prema neslužbenim informacijama, povjerenstvo još nije okupljeno.

Ostavi komentar