PROGRAM: Dani vrganja i lov na crni tartuf u Paki

vrganji rr

U Paki, nedaleko Novog Marofa ovog vikenda održat će se zanimljiva, šesta po redu manifestacija “Dani vrganja i crnog tartufa”.

Otvorenje manifestacije započet će stručnim skupom u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu u petak u 18 sati . Tema su tartufi u ovim krajevima te mogućnost plantažnog uzgoja istih. Turistička zajednica Grada  Novog Marofa najavljuje u tri dana trajanja manifestacije, bogat program.

dani vrganja 3

U subotu poslijepodne te nedjelju kroz cijeli dan pripremljen je raznolik program koji uz edukaciju i rekreaciju nudi uživanje u prirodi, branje gljiva te uvijek zanimljiv lov na crni tartuf na kojem će zainteresirani moći vidjeti kako psi tartufari traže ovu poslasticu. Posjetitelji će i ove godine moći istraživati  Paku, šetati do same utvrde, produžiti do utvrde Čanjevo i iz stručnog kuta saznati ponešto o njihovom nastanku, istrčati Paka mini trail, voziti se električnim biciklima, učiti nordijsko hodanje, posjetiti dabrovu branu i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa pripremljene od renomiranih kuhara. Tako će u subotu za posjetitelje kulinarski show pripremati Robert Šlogar, dok će u nedjelju svoje kulinarsko umijeće pokazati već tradicionalno, Damir Crleni. Moći će se kušati i pivo od vrganja. Najmlađi će uživati u edukacijskim igrama, a sajam autohtonih proizvoda prilika je za prezentaciju domaćih OPG-ova.

Samo natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva započinje s prijavama u nedjelju, 15. rujna od 8 sati, dok je polazak u berbu u 9 sati. Stručnu će determinaciju provoditi prof. Bartolić- predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza. Zabavni dio programa u subotu vodi Tomislav Goluban sa svojim bendom, dok će kasnije zasvirati tamburaški sastav Leggiero. U nedjelju će posjetitelje zabavljati Fiškali.

Dani vrganja i crnog tartufa prilika su da Paku istražite u svim njenim raznolikostima te da provedite prekrasan dan u prirodi. Organizatori ove manifestacije su Udruga privatnih šumovlasnika Graber te Turistička zajednica Grada Novog Marofa.

Programima se pridružio i Čakovčanin Josip Horvat Majzek koji će održati edukativno predavanja na temu dabrova (više pogledajte OVDJE).

Mnoštvo aktivnosti očekuje vas u Paki…stoga, planirajte gljive, prirodu i dobru volju!

Ostavi komentar