Maturanti će ove godine probnu maturu pisati online

Ovogodišnji će maturanti prvi put maturu pisati u digitalnom obliku, dok će onu pravu pisati po starom, kao i do sada.

Ovogodišnji maturanti zadovoljni su što su probnu maturu pisali i u trećem razredu, doznaje HRT. Sada kada im je matura pred vratima, moći će još jednom provjeriti svoje znanjem no na drugačiji način.

– NCVVO će omogućiti svim maturantima ispite u digitalnom obliku koje će oni moći skinuti s naših mrežnih stranica već 1. veljače, a 1. ožujka ćemo objaviti riješene zadatke tako da će svaki maturant moći vidjeti tri mjeseca prije polaganja državne mature u kojoj mjeri još treba poboljšati svoje znanje da bi riješio što bolje ispite, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Kako je spomenuto, bit će to i veliko rasterećenje i za nastavnike.

– Veliko je opterećenje bila probna matura u zgradi s obzirom na to da to zahtijeva velik broj dežurstava, a to je period kada su i na natjecanjima i završavaju se i projekti, to će svakako rasteretiti nastavnike, rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije Zagreb. Istom idejom vodili su se i u Nacionalnom centru.

– Iz vrlo praktičnih razloga mi ćemo izbjeći da nastavnici ocjenjuju ispite, dežurstva i sve ono što je izazivalo određene probleme na probnoj maturi prošle godine, dodao je Filipović.

Ove godine upravo oni probijaju led s uvedenim novinama – pišu jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika, dakle u povijest odlaze viša i niža razina, a esej, nakon četiri godine, ponovno je uvjet za prolazak.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE