Prijevoznici će na gorivu uštedjeti 300 milijuna kuna

Autobusni kolodvor Čakovec
Ilustracija

Hrvatskim cestovnim prijevoznicima od sljedeće godine poslovanje će biti znatno olakšano.

Ovih dana u Saboru je prihvaćen novi Zakon o trošarinama koji propisuje pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika i koje je kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u Hrvatskoj.

U HGK procjenjuju da će uvođenjem te mjere poduzetnici na trošarinama na energente uštedjeti oko 294 milijuna kuna godišnje. Od toga se 240 milijuna kuna odnosi na povrat trošarina za prijevoznike tereta, a oko 54 milijuna kuna na prijevoznike putnika.

– Uvođenjem ove mjere očekuje se pozitivni utjecaj na smanjenje troškova prijevoznika, a time i pozitivan utjecaj na njihovu konkurentnost na sve zahtjevnijem tržištu cestovnoga prijevoza. Cilj je u najvećoj mjeri isključiti utjecaj trošarine na energente u procesu distribucije i dobave robe – kaže Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Napominje da povrat trošarine predstavlja i poticaj prijevoznicima iz drugih država članica EU za nabavu goriva u Hrvatskoj budući da je i za te prijevoznike ovom mjerom omogućen povrat. Osim toga, očekuje se i pozitivan utjecaj na smanjenje troškova poslovanja putničkih prijevoznika, posebno onih koji obavljaju prijevoz učenika u ruralnim i siromašnijim krajevima Hrvatske poput Like i Slavonije, a čije su linije zbog smanjenja broja učenika postale ekonomski neisplative. Mjera će obuhvatiti oko 40.000 vozila u teretnom prijevozu i više od 5700 autobusa hrvatskih prijevoznika.

Čagalj ističe da cestovni putnički prijevoz i cestovni teretni prijevoz čine oko 70% u ukupnom prijevozu robe i putnika u RH te da je djelatnost prijevoza vezana za sve grane gospodarstva od industrije, turizma, poljoprivrede i drugih pa njegova kvaliteta i povoljna cijena značajno utječu na sve druge djelatnosti.

Ostavi komentar