Priča o krumpiru – namirnici koja je iskorijenila glad

Ispričat ćemo vam priču o krumpiru. Iako ga možete nabaviti po relativno niskim cijenama, i uvijek je dostupan, svejedno mnogo ljudi koji imaju uvjete skloni su posaditi svoj krumpir. Jer, u višečlanim obiteljima pojede ga se u prosjeku oko pola kile dnevno, to je povrće koje se najbolje uklapa uz ribu, meso, gotovo sve što pripremamo u obrocima u našem kućanstvu.

 

Krumpir je puno više od namirnice

Ali krumpir uopće nije dugo s nama. Tek nešto više od 200 godina. Pitamo se što su ljudi uopće jeli prije toga? Možda bolje da ni ne zamišljamo. On je preokrenuo tijek europske povijesti, toliko da pojavu krumpira u poljoprivredi možemo promatrati kao nultu godinu – prije i poslije gladi. Krumpir je spasio mnoge narode od gladi tijekom turbulentnih vremena. A danas ga možete pronaći u Lidl katalogu po cijeni od 3.33 kn!

Pradomovina krumpira je Južna Amerika, oko jezera Titicaca. Inke, prastanovnici tog kraja, smatrali su krumpir uzvišenom biljkom. Pretpostavlja se da je to bilo prije 2000 godina, međutim tek posljednjih 200 godina pripremamo ga u našim krajevima.

Može se proizvesti 2 do 4 puta više krumpira po jutru zemlje nego zobi ili pšenice, treba mu samo 3 do 4 mjeseca za rast (a žitaricama čak 10 mjeseci). Što je najvažnije, može se uzgajati gotovo na svakoj vrsti tla. Sve to doprinijelo je tome da krumpir postane ključna namirnica.

U Dalmaciju ga je donio baš Napoleonov civilni upravitelj Dalmacije Vincenzo Dandolo. On je zaključio da u borbi protiv najveće pošasti tog doba, gladi, može pomoći da se nauči uzgajati krumpir. Napisao je i knjigu o krumpiru u kojoj detaljno opisuje kako posaditi, pripremati krumpir. Dobio je službenu titulu prvog talijanskog patatologa, odnosno krumpirologa.

Vražja biljka

Međutim, i prije Dandola, 1770., bilo je pokušaja nagovora seljaka od Gospodarske akademije da prijeđu na uzgoj krumpira, kao zdrave i jeftine namirnice. Pokušaji su bili uzaludni  jer su seljaci smatrali krumpir đavoljom biljkom, budući da raste ispod zemlje. Eto, zbog praznovjerja su ljudi bili gladni, što nije ništa neobično za ljudsku povijest. A malo kasnije u povijesti, seljacima se prijetilo sa 40 udaraca bičem ako bi odbili uzgajati krumpir! A to što je skriven pod zemljom nekad se pokazala kao prednost, kao u ratnim vremenima.

Dandolo je međutim prekinuo tu netrpeljivost prema krumpiru u Dalmaciji tako što je župnicima poslao svoju knjigu o uzgoju krumpira uz motivacijsko pismo o tome kako smanjiti smrtnost djece od velikih boginja, koja je u to vrijeme bila prava pošast. Imao je tako dobar PR da je čak stimulirao seljake koji bi bili uspješni u proizvodnji krumpira!

S nutricionističke strane, krumpir je bogat vitaminima C i B, magnezijem, fosforom, niacinom i kalcijem. Sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna, bez kolesterola i masnoća. Sigurno niste znali da sadrži više iskoristivog željeza nego svakog drugog povrća.

Čudo poljoprivrede

Ovo čudo od biljke možete i pripremati na čudesno velik broj  načina. Pite od krumpira, pire-krumpir, restani krumpir, krumpir ispod peke, prženi krumpirići, okruglice od krumpira, pohani krumpir, salata od krumpira, valjušci od krumpira, pole od neouguljenog krumpira, zapečeni krumpir… ovo nije ni 1 posto recepata koje možete pripremiti sa ovom čarobnom namirnicom.

Uživajte u pripremama krumpira na nove načine, i ne zaboravite njenu povijesnu važnost!

Ostavi komentar