Premijer Plenković najavio povećanje minimalca na 2.896 kuna neto

novac

U zagrebačkom hotelu Esplanade u ponedjeljak će biti proglašeni najbolji mali i srednji poduzetnici te gospodarski događaj i gospodarstvenik godine.

Na dodjeli sudjeluje i premijer Andrej Plenković koji je tom prigodom izjavio da je protekla godina bila najizazovnija godina još od hrvatske neovisnosti te najavio planove za jačanje fiskalne situacije, piše 24sata.hr.

Plenković je najavio i paket mjera za povećanje minimalne plaće i to na način da se prekovremeni rad ne uračunava u plaću već isplaćuje odvojeno.

– Povećat ćemo kvote na 31.000 dozvola za iduću godinu uz 9.000 za još 22.000. Ići ćemo s dodatnim mjerama za tvrtke koje zapošljavaju veliki broj sezonaca, neće plaćati poreze na troškove hrane. Tako će Vlada nastaviti s reformama, ali i voditi računa o fiskalnoj konsolidaciji kako bi poslovni rezultati bili vidljiviji i da uzlet bude što rašireniji u Hrvatskoj – istaknuo je premijer.

Kako javlja Večernji list, Plenković je najavio da će Vlada povećati minimalnu plaću na 45 posto prosječne plaće, a istodobno će se donijeti i poticajne mjere za radno intenzivne djelatnosti. Minimalnu plaću prima oko 50 tisuća radnika, a ona bi mogla porasti sa sadašnjih 3.276 na 3.620 kuna bruto. Kad se od tog iznosa oduzme 20 posto mirovinskih doprinosa (724 kune), to bi na ruke bilo 2.896 kuna – 275 kuna više nego sada! Uz to, mijenjat će se i Zakon o minimalnoj plaći tako da se dodaci uz plaću, prekovremeni rad i slično moraju isplatiti povrh minimalne plaće.

Ostavi komentar