18.3 C
Čakovec
Utorak, 6 lipnja, 2023

Predstavljeni rezultati znanstveno-istraživačkog projekta Sveučilišta Sjever i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, u petak, 8. ožujka održano je predstavljanje rezultata iznimno značajnog zajedničkog projekta Sveučilišta Sjever i Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada naziva „Istraživanja meudjelovanja irinotekana i tetrahidrokanabinola na eksperimentalnom modelu štakora integriranjem biokemijskih, molekularno-bioloških, patohistoloških i analitikih metoda.“

Na predstavljanju je uvodnu riječ održao izv.prof.dr.sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove istaknuvši pritom važnost aktivnog sudjelovanja Sveučilišta Sjever u ovakvoj vrsti projekata: „Sudjelovanjem u ovom istraživanju Sveuilište Sjever dokazuje kako se ne bavi samo klasinom nastavom, koja nikako nije dovoljna da bi se opravdala znanstvena dopusnica za biomedicinsko podruje, koje u Hrvatskoj imaju samo etiri javna fakulteta, ukljuujući Sveuilište Sjever kao peto. Iznimna nam je ast što nas je vodeći Institut u ovom podruju prihvatio kao partnera za istraživanje. Osim nastavnog i strunog djela, bavimo se i znanstvenim istraživanjem koje je kljuno za daljnji razvoj kako i ovog podruja tako i našeg Sveuilišta.“, istaknuo je prorektor Kozina te zahvalio svima koji su od samih početaka podržavali rad Sveučilišta Sjever.

Glavni cilj ovog projekta jest istražiti toksičnost i međudjelovanja citostatika irinotekana i THC na eksperimentalnom modelu štakora, primjenom multidisciplinarnog pristupa te integriranjem biokemijskih, molekularno-bioloških, patohistoloških te analitičkih metoda.

Projektom su se prikupili brojni podaci mjerenja čija će obrada rezultirati znanstveno utemeljenim odgovorom na postavljeno pitanje – na koji način uzimanje THC-a utječe na učinkovitost, toksičnost i uklanjanje citostatika irinotekana iz organizma. Prof.dr.sc. Ana Luci Vrdoljak, ravnateljica Instituta te voditeljica projekta naglasila je kako je ovo projekt o utjecaju THC-a ili kanabiola na mogue učinke liječenja kod oboljelih od karcinoma: „Naša sadašnja istraživanja pokazala su da učinke nije jednostavno definirati što se i na nivou stanice pokazalo dosta sumnjivo. Osnovni problem je što ljudi koriste ova sredstva za liječenje, ublažavanje bolova koji možda i mogu u jednoj fazi spriječiti bolove, ali to ne znači da se oni ne upliću u metabolizam razgradnje pravih lijekova koji mogu dovesti do toga da pravi lijek ne može stići do mjesta gdje bi trebao doći u organizmu jer zajedno s THC spojevima kompetira za isto mjesto. U tom smjeru idu istraživanja koja su izrazito multidisciplinirana i u njih je uključen velik broj znanstvenika razliitih područja“, istaknula je prof.dr.sc. Ana Lucić.

Detalje istraživanja i dosadašnje rezultate projekta predstavile su predavačice dr.sc. Anja Mikolić te dr.sc. Suzana Žunec iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Osim ravnateljice, prof.dr.sc. Radovan Fuchs, pomočnik ravnateljice za međunarodnu suradnju pohvalio je rad i trud Sveučilišta Sjever koje ima važan status u području visokog obrazovanja i znanosti te je istaknuo zadovoljstvo odlično ostvarenom suradnjom sa Sveučilištem Sjever koje će se svakako nastaviti.

Suradnici na ovom projektu od strane Sveučilišta Sjever su izv.prof.dr.sc. Goran Kozina, prorektor za financije i ope poslove te doc.dr.sc. Marijana Neuberg, v.d. pročelnica Odjela za sestrinstvo. Na predstavljanju projekta nazočili su i izv.prof.dr.sc. Vlado Tropša, prorektor za nastavu i studentska pitanja, izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik grada Varaždin te nastavnik na Odjelu za sestrinstvo, doc.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo, dr. Tomislav Novinščak, v.d. ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, brojni predstavnici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, brojni nastavnici i studenti Sveučilišta Sjever te ostali uzvanici.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,623FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE