Povijesni kalendar: Torcida ulaskom u teren prepisala presudu bivšoj državi

torcida hajduk partizan 1990 1
Foto: KN Torcida Split

Pjevajući ‘A sad adio’ uz skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ Torcida je, na današnji dan 1990. godine uz paljenje jugoslavenske zastave, bivšoj državi prepisala povijesnu presudu.

Iako veliki značaj u simboličkom kraju bivše države daje juriš BBB-a na miliciju u Maksimiru u svibnju iste godine, ništa manje značenje nema upad Torcide kojim je prekinuta utakmica Hajduka i Partizana na Poljudu.

Jugoslavija je te godine još davala neke znakove života te je svima bilo jasno da je osuđena na propast, no povijesnu presudu prvi su počeli provoditi upravo navijači Hajduka.

U 73. minuti Torcida je utrčala u teren nakon drugog gola Partizana, a gostujući igrači i treneri pobjegli su u svlačionicu, dok su domaći igrači pokušali zaustaviti eskalaciju događaja i nereda.

Gostujućih navijača nije bilo, a Torcida je na travnjak donijela zastave i otrčala na južnu tribinu kako bi zapalila jugoslavensku zastavu.

Objektivno gledano, Hajduk je u igri bio za klasu gori od Partizana, a utakmica je također na kratko prekidana 2 puta prije utrčavanja.

Kasnije se saznalo da je prekid utakmice bio planiran neovisno o rezultatu.

Pripadnici tadašnje milicije bili su pasivni i nisu reagirali, no Torcida nije pokazala želju za obračunom već samo bunt usmjeren protiv vlasti.

torcida hajduk partizan 1990 7
Foto: KN Torcida Split
torcida hajduk partizan 1990 6
Foto: KN Torcida Split
torcida hajduk partizan 1990 5
Foto: KN Torcida Split
torcida hajduk partizan 1990 4
Foto: KN Torcida Split
torcida hajduk partizan 1990 3
Foto: KN Torcida Split
torcida hajduk partizan 1990 2
Foto: KN Torcida Split

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar