Povijesni kalendar: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

nasilje nad ženama
Ilustracija, Foto: Pixabay

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Na spomenuti dan, tijekom brakorazvodne parnice, policajac Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio je i zapisničarku Stanku Cvetković.

Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom 15. listopada 2004. godine.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj najčešće se događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje.

Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj je najčešće bračni ili izvanbračni drug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Cilj obilježavanja današnjeg dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Od inauguracije Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama donesen je zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost.

Kao što smo jučer pisali, nasilje nad ženama često se povećava tijekom izvanrednih situacija, uključujući pandemiju, kojoj trenutno svjedočimo, te ono postaje velika prijetnja za globalno javno zdravlje i zdravlje žene, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Žrtvama je teško nazvati službe za pomoć jer je počinitelj uvijek u blizini.

STOGA, AKO SUMNJATE DA NETKO U VAŠOJ UŽOJ ILI ŠIROJ OBITELJI, ILI U SUSJEDSTVU TRPI PRIJETNJE ILI ZLOSTAVLJANJE, PRIJAVITE NASILJE, NAZOVITE BROJ 112!

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar