POTICAJNO NAGRAĐIVANJE: Godišnja nagrada od 10.000 kuna za 500 najboljih učitelja!

ucitelj 02

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je Prijedlog pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, koji, kako je rečeno, povećava transparentnost napredovanja i prvi put potiče dionike školstva na izvrsnost i inovativnost. piše vecernji.hr.

U nastavku donosimo detalje poticajnog nagrađivanja:

Ovo je definitivno iskorak u sustav koji njeguje izvrsnost i inovativnost. On potiče učitelje da se usavršavaju te da budu drugima dobar primjer, kazala je ministrica Blaženka Divjak. Naglasila je da se bitno povećava transparentnost procesa jer odlučivanje o napredovanju nije više u rukama jednog čovjeka. Taj se sustav zloupotrebljavao za kažnjavanje onih koji nisu bili podobni kao što je bilo slučajeva za učitelje koji su aktivno radili na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kazala je i dodala da je prema novom prijedlogu napredovanje i nagrađivanje pod nadzorom stručnih povjerenstava, te da je uzet u obzir znatno šiti opseg kriterija. Prijedlog Pravilnika koje je nakon anketiranja učitelja nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima dobio više od 1300 prijedloga, krenuo je u srijedu u javno savjetovanje i mogao bi stupiti na snagu tijekom proljeća.

Nagrade za Dan učitelja

Pravilnik, koji se mijenja nakon 23 godine, prati i natječaj za godišnje nagrađivanje 500 najboljih, koji će za Dan učitelja dobiti po 10 tisuća kuna nagrade, a mogu se uzastopno natjecati svake godine, rečeno je. Pravilnik uvodi zvanje izvrsnog savjetnika, pored dosadašnjih zvanja mentora i savjetnika, a njegova plaća bi mogla biti veća oko 30 posto od uobičajene. Novi pravilnik ima dva do tri puta više bodova od starog, koji se dobivaju na temelju vrednovanja doprinosa kroz osam kategorija i 66 kriterija. Nitko neće imati manje bodova u odnosu na raniji pravilnik, kazala je pomoćnica Lidija Kralj predstavljajući pravilnik.

 

Ostavi komentar