0.6 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Posjetite Turističko područje centar svijeta i uživajte u njihovim bogatstvima!

Turističko područje Centar svijeta obuhvaća Ludbreg, Jalžabet, Martijanec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Trnovec Bartolovečki i Sveti Đurđ. I kad razmišljate o tim mjestima, zamislite kraj koji je prepun mistike, čudesa, priča i legenda koje su u stanju zaintrigirati čak i najkruću maštu.

Kraj koji je toliko specifičan da se kroz njega provlači nit koja seže do samih početaka civilizacijskog života, nit koja se nadograđivala svakom novom građevinom, rimskom cestom, nomadskom gomilom, novim događajem, vojnim uspjehom ili političkim porazom i koja je danas spoj tradicijskog i modernog. Ta povijesna nit provlači se kroz svako mjesto Turističke zajednice područja Centar svijeta i baš zbog te zajedničke niti bogate poviješću i tradicije svako je od navedenih mjesta lokacija vrijedna za istraživati, posjetiti i otkrivati. Doživljaja, mjesta, predivnih skrivenih lokacija ne oskudijeva, a koje ćete vi otkriti, na vama je.

Ludbreg

Ludbreg je svakako grad čuda i legendi i u tom podravskom gradiću legende postoje za gotovo sve što bi vas moglo zanimati. Postoji legende o tome kako je dobio ime, legende o tome kako i zašto je baš Ludbreg centar svijeta, legende o tome kako su se ovim prostorima šetali zanimljivi ljudi, legende o hrabroj mladoj ženi koja ih je otjerala te priče temeljene na usmenim predajama o životu na ovim područjima, neobičnim običajima i tradicijama. I najpoznatija legenda je ona o centru svijeta po kojoj je Ludbreg najpoznatiji.

Odmah uz srce grada Ludbrega, Trg svetog Trojstva, nalazi se novouređeni kompleks Arheološkog parka Iovia iz rimskih vremena. U suvremeno opremljenom arheološkom parku možete naučiti o tome kako se na ovom području živjelo u rimsko vrijeme, zašto je baš trgovačko naselje Iovia osnovano na ovom mjestu uz obale Bednje i koliki je bio njegov značaj za širu regiju. U parku ćete vidjeti kako se tijekom povijesti razvoja Ludbrega kao posebno zanimljivo razdoblje može istaknuti rimsko doba, a i moći ćete vidjeti naselje Iovia koje su izgradili Rimljani, rimsku saunu te kako je izgledao život na ovom mjestu u 5. stoljeću prije nove ere. Dva objekta u samom središtu grada pretvorena su u arheološki park koji posjetiteljima dočarava način života u antici te važnost samog naselja za povijest ovog dijela Hrvatske. Arheološki park na suvremeni i multimedijalni način predstavlja rimsku kulturu kroz AR i 3D interaktivne modele koji posjetitelja barem za vrijeme posjeta premještaju u neko drugo doba.

I da ne ostane sve na modernoj tehnologiji, skoro u samom centru grada Ludbrega smjestila se „Bakina hiža s Dedekovim dvorom“, specifičan etnomuzej koji čuva vrijednu i bogatu baštinu ludbreškog područja. U Hiži djeluju i o njoj brinu članice Udruge Žene iz Centra svijeta, a cijela kuća odiše atmosferom prošlosti te ju krasi očuvani stari namještaj, slike, ogledala, kućne alatke i suđe te tkalački stan. Bakina hiža i Dedekov dvor je mjesto koje je uistinu čuvar podravske baštine i muzej u kojem možete vidjeti kako su živjeli ljudi u 19. i sredinom 20. stoljeća u vremenima kad nisu bile dostupne blagodati modernog života.

Otok mladosti – zelena pluća Ludbrega

Ali Ludbreg je maleni grad i za razliku od ostalih velikih centara, u Centru Svijeta vam ne prijete gužve, semafori, čekanja, nestrpljivi vozači, užurbani tempo života. Ovaj Centar je miran, zelen, tih, a opet atraktivan i pun dobrih emocija koje ćete ponijeti sa sobom kao lijepu uspomenu nakon povratka u urbano gradsko okruženje i raznolikost je riječ koja ga najbolje opisuje. Rijeke, šume, brežuljci, ravnica, polja i šaroliki prizori čine izvrstan recept za odličan outdoor provod. Hodanje, bicikliranje, trčanje, planinarenje dio su mogućnosti za provođenje aktivnog odmora ili za uzbudljiv izlet, a granicu mogućeg određuje samo kondicija i želje posjetitelja.

Otok mladosti je nezaobilazno mjesto za uživanje u miru, zelena oaza koja je smještena u neposrednoj blizini centra grada te je idealno mjesto za šetanje, trčanje i bicikliranje. Otok mladosti je popularno ludbreško šetalište, okružen ribnjacima, nasipima, šumarcima i rijekom Bednjom. U blizini Otoka nalazi se simpatična mala gradska brana koja upravlja vodnim režimom rijeke Bednje, štiti grad i predstavlja fotoatrakciju. Otok mladosti su zelena pluća Ludbrega, mjesto za rekreaciju, opuštanje, ali i ishodište mnogih manifestacija, sportskih i rekreativnih događanja, festivala i koncerata.

Ludbreško svetište i Manifestacija Sveta Nedjelja

Ludbreško svetište je odredište jednog od najstarijih hodočašća u Hrvatskoj, utemeljenog ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Papinskom je bulom službeno priznata čudesna pojava krvi Kristove u kapelici današnjeg Dvorca Batthyany te od tad započinju i hodočašća u ludbreško svetište. Svetište je ishodišna i nezaobilazna točka međunarodne vjerske manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ koja se održava svake godine početkom rujna. Ova manifestacija je danas jedno od najvećih, najveselijih i najživahnijih proštenja u Hrvatskoj te obuhvaća brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe rasprostranjene po cijelom gradu za posjetitelje koji pristižu iz cijele Europe. A samo svetište je specifično po svojoj arhitekturi, po činjenici da se nalazi na otvorenom i po tome da spada u rijetka svetišta u svijetu koja su utemeljena pismenim ukazom samog pape s povijesti i tradicijom od preko 500 godina.

I ako želite pogled na cijeli ovaj kraj, svakako posjetite vidikovac Sveti Vinko koji se nalazi uz

magistralnu cestu od Ludbrega prema Koprivnici iznad naselja Globočec i s kojeg možete uživati u panoramskom pogledu na Ludbreg, a i ponekad pogled može dosegnuti i ne tako daleku Mađarsku.

Kad vam pogled zapne na prekrasnim vinogradima, možete se obratiti Udruzi vinogradara Trsek koja je zaslužna za postavljanje 7,40 metara visokog kipa svetog Vinka na 8 metara visokom postolju s vidikovcem sa svojim pitanjima, ali i za čašicu kvalitetnog vina domaće proizvodnje.

A od kulturno-povijesne baštine koju svakako valja pogledati na ovom području preporučujemo Dvorac Batthyany u Ludbregu, Dvorac Drašković u Velikom Bukovcu, Dvorac Bedeković u Jalžabetu i Dvorac Patačić-Rauch s okolnim perivojem u Martijancu.

Dvorac Batthyany svojevrsni je simbol Ludbrega. Veliki kompleks spominje se još u 14. stoljeću, više je puta mijenjao izgled i funkciju, a danas je u njemu, uz druge javne sadržaje, smješten restauratorski centar. U dvorcu se nalazi i predivna kapelica Svetog Križa u kojoj je smještena izložba arhivske građe koja uključuje niz vrijednih izložaka poput knjige čuda, bule pape Leona X., zaključaka Hrvatskog sabora, ali i stalni postav zbirke sakralne umjetnosti .

Dvorac Drašković i okolni perivoj u Velikom Bukovcu 

Dvorac Drašković i okolni perivoj je sagrađen u 16. stoljeću kao utvrda koja je služila kao utočište okolnom stanovništvu od turskih pustošenja. Perivoj se počeo uređivati sredinom 18. stoljeća, odmah nakon izgradnje dvorca. Nastao je dijelom od postojeće šume hrasta lužnjaka s grabom, jasenom, klenom, bijelom topolom i brijestom, dijelom od livadnih površina, uz sadnju brojnih egzotičnih vrsta.

Dvorac Somogy – Bedeković u Jalžabetu

U središtu samog naselja Jalžabeta nalazi se barokni Dvorac Somogy-Bedeković koji je izgrađen 1744. godine s prekrasnim perivojem u kojem se nalazi posebno drvo koje se ubraja među najstarija, još postojeća posađena stabla na području Hrvatske, 500 godina stara platana.

Dvorac Patačić-Rauch s okolnim perivojem u Martijancu

Dvorac u Martijancu nalazi se u centru Martijanca, a njegova priča počinje sredinom 18. stoljeća. Imanje oko dvorca se sastojalo od stambenih objekata, gospodarskih objekata i uređenja perivoja. Sve su građevine bile građene opekom i žbukom, a arhitektonska dekoracija rađena je od žbuke ili kamena.

Nakon istraživanja po ovom kraju, svakako posjetite lokalne restorane i vinarije, Pivnicu Mejaši u Ludbregu, Restoran Črn bel u Ludbregu, Pizzeriju Shark u Ludbregu, Restoran Arabela u Bolfanu, Restoran Lav u Svetom Petru, Agroturizam Požgaj u Velikom Bukovcu, Seoski turizam Crnko i Grofovsku klet u Jalžabetu te Pivnicu Stari mlin u Trnovcu Bartolovečkom.


TURISTIČKA ZAJEDNICA PODRUČJA CENTAR SVIJETA

Trg Sv. Trojstva 14

42230 Ludbreg

  1. +385 42 810 690
  2. [email protected]
  3. www.visitludbreg.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Susjed unesrećenog na mjestu nesreće

Tragedija u Orehovici

Čakovečka špica 9.12.2023.

Čakovečka špica 9.12.2023.

Ovo je potpuno nova Toyota Camry

Moto Mrazevi u Čakovcu 2023

Moto Mrazevi brundali Čakovcem