Porušena stabla oko nogometnog igrališta u Svetom Križu

rušenje stabala u svetom križu
Kome su smetala stabla, pita se Juraj Škvorc

Rušenje 40-tak stabala oko igrališta u Svetom Križu izazvalo je pravi revolt ali i suze na oči predsjednika tamošnje ekološke udruge, Juraja Škvorca pa se obratio i nama. Tim više što se, kako je rekao, radi o zdravim i relativno mladim stablima koje su tu sadili agilni članovi udruge.

-Nisu to obična stabla koja rastu svuda oko nas poput agacija i vrba. Tu su rasli američki hrast, crveni kanadski javor, istarski bor….Trudili smo se saditi ono čega još tu nema, kupovali smo i nosili sadnice sa svih strana. Stabla su bila u punoj snazi, neka još i mlada. Pitam se kome su smetala i zašto su porušena.

-Nebrem si najti mesta dok gledam kako je sve uništeno. Ovim činom, Općina Subotica uništila je i Udrugu koja će se ugasiti, dodao je.

rušenje 5

Ogorčen rušenjem, čak je zvao i Policiju no prekasno jer je, kaže, šteta već bila napravljena.

Ekološka udruga, naime, godina je uređivala taj teren uz igralište i poznato jezero Mičigen pretvorivši ga u izletničko područje i svojevrsni sportsko-rekreacijski centar. Državno zemljište, kaže, sami su uređivali, kosili i održavali bez ikakve naknade.

rušenje 7

A prema riječima načelnika Općine, Valentina Škvorca, stabla su porušena i skladu sa preporukom i elaboratom struke.

-Već lani smo dobili dojavu susjeda da im grane prave štete na gospodarskim objektima, objašnjava načelnik Škvorc. Morali smo sve to maknuti, ukloniti i sva dotrajala stabla jer se tu nalazi i dječje igralište. Želimo urediti i revitalizirati taj prostor kako bi svima bi ugodan oku i služio svojoj svrsi.

Ostavi komentar