Policajci prijete štrajkom ako im se do petka ne isplati plaća

Policijska marica
Ilustracija

Sindikat policije Hrvatske dobio je informaciju kako plaća za zaposlenike Ministarstva unutarnjih poslova koja je trebala biti isplaćena danas, 7. prosinca 2017. godine, zbog tehničkih problema u sustavu Centralnog obračuna plaće (COP-a), neće biti isplaćena danas, a tehnički problemi su navodno takve prirode da je upitna čak i isplata plaće za petak, 8. prosinca 2017. godine.

Na navedenu informaciju su odmah reagirali slanjem dopisa prema Vladi RH kojim zahtijevaj isplatu plaće najkasnije do petka.

U ovom dopisu Sindikat policije navodi da ako se plaće ne isplate 8. prosinca, sljedeći mogući datum isplate je tek ponedjeljak, 11. prosinca, a s obzirom na zaposlenici imaju razne obaveze prema bankama i slično može za njih rezultirati dodatnim troškovima (zateznim kamatama, odobrenim minusima…).

Sindikat upozorava da nesisplata plaća do petka je kršenje Kolektivnog ugovora i Zakona o radu i jedan je od razloga za najavu štrajka.

Stoga možemo najaviti kako ćemo, ako plaća ne bude isplaćena do petka, biti prisiljeni razmisliti o pokretanju industrijskih akcija zbog beisplate plaće te ujedno pozvati zaposlenike da pokrenu sporove za isplatu zateznih kamata i naknade eventualno dodatnih troškova nastalih zbog nesplate plaća. Također, koristimo priliku da ponovo kako zaposlenici MUP-a nisu brojke, već žive osobe čija primanja, životi i socijalni statusi ne bi smjeli ovisiti o tehničkim poteškoćama COP-a, stoga ako se navedeni problem u skorije vrijeme ne riješi zahtjevamo povratak na MUP-a na sustav obračuna plaća koji se koristio prije uvođenja COP-a – stoji u dopisu Sindikata policije Vladi, kojeg potpisuje predsjednik Dubravko Jagić.

Ostavi komentar