Petorica župana Vladi predložili osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

Pet župana sastanak Bjelovar
Pet župana već se nekoliko puta sastalo

Petorica župana – Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar – u srijedu su, 27. rujna, nakon zajedničkog sastanka u Bjelovaru uputili zajednički prijedlog Vladi Republike Hrvatske o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Ujedno su uputili prijedlog Vladi da se u Hrvatskoj kao najniža granica za širokopojasni pristup internetu postavi 100 megabita u sekundi, umjesto sadašnjih 30 megabita u sekundi.

Suradnja pet županija na projektima i temama od zajedničke važnosti, među kojima su i širokopojasni pristup internetu, cestogradnja, ekologija i zdravstvo, bile su glavne teme o kojima su na prvom zajedničkom sastanku razgovarali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Od Vlade tražimo osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, za što poluga već postoji budući da je osnovan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Time bi i naših pet županija dobilo mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mislim da 660.000 stanovnika u ovih pet županija to zaslužuje. I dok su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija već potpisale sporazum u suradnji, sada će im se pridružiti i Koprivničko-križevačka te Bjelovarsko-bilogorska županija. Potpisivanjem sporazuma želimo institucionalizirati suradnju te se s konkretnim projektima obraćati Vladi RH i organima Europske unije – rekao je župan Bajs.

Temu širokopojasnog interneta, koja je važna ne samo za pet županija, nego i cijelu Hrvatsku, inicirala je Varaždinska županija.

– Mišljenje Varaždinske županije, ali i svih pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske jest da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi postavljena prenisko i neambiciozno. Zbog toga ne možemo postići bitan iskorak u razvoju te kvalitetu širokopojasne infrastrukture i usluga u županiji i državi. Upoznati smo s posljedicama koje to može imati na razvoj gospodarstva, a posebno je važno za zadržavanje stanovnika u ruralnom prostoru. Širokopojasni internet je, po tržišnoj logici, neupitan u urbanim sredinama, ali i u ruralnima. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti imaju županije, pa je naša odgovornost da građanima omogućimo brzi pristup internetu – rekao je župan Čačić.

Naime, prema Strategiji razvoja širokopojasno pristupa u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2016. do 2020. navedeno je da bi – umjesto brzog pristupa od 100 megabita u sekundi i više, bilo dovoljno omogućiti „samo“ brzi pristup do 30 megabita u sekundi za sva kućanstva.

– U Europskoj uniji već se govori o standardu brzine interneta od 1 gigabita u sekundi do 2025. godine. Granica koju je postavila Vlada RH od 30 megabita u sekundi, ne služi interesu stanovnika i korisnika, ni razvojnim ciljevima županija. Infrastruktura koja se gradi danas mora pružati konačno rješenje za barem 10 do 15 godina, jer moramo gledati u budućnosti. Zbog toga je investiranje u širokopojasne mreže, koje danas ne omogućavaju brzine od barem 100 megabita u sekundi, neopravdano i besmisleno. To je, kao što znamo, bila i odluka Vlade Republike Slovenije – istaknuo je župan Čačić.

Župan Koren je istaknuo pitanje Podravske magistrale, koja je izostavljena iz prioriteta iz Strategije prometnog razvoja RH, kao jednu od važnih zajedničkih tema, baš kao što je i gospodarenje otpadom.

Suradnju na području zdravstva izdvojio je pak župan Posavec i napomenuo da je prijedlog da bolnice u svakoj od županija razvijaju svoj centar izvrsnosti kako građani ne bi trošili novac na odlazak u Zagreb.

Župan Kolar je pak napomenuo da petorica župana očekuju poziv na sastanak u Vladi, od koje očekuju jednaku brigu o stanovnicima cijele Hrvatske.

Sljedeći sastanak petorice župana bit će održan u Varaždinu, za kada je najavljeno službeno potpisivanje sporazuma o suradnji Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izvor i foto: Varaždinska županija

Ostavi komentar