Pepelnicom počinje 40-dnevna priprava za proslavu svetkovine Uskrsa

Pepelnica
Biskup Mrzljak svake godine povodom Pepelnice predvodi misu u Varaždinu

Početak korizmenoga vremena je danas obilježen i slavljem koje nosi ime po pepelu – pepelnica.

U hrvatskoj se predaji koristi i drugo ime: čista srijeda. Početak oblikovanja Pepelnice treba potražiti u staroj pokorničkoj praksi.

Biblijska teologija otkriva dvostruko značenje obrednoga korištenja pepela. On je ponajprije znak slabosti i krhkosti čovjeka. Kao drugo, pepeo je također izvanjski znak pokajnika koji se kaje zbog svoga zlog postupanja i odlučuje se na obnovljeni put prema Bogu.

Pepeo upućuje na umiranje. On je plod izgaranja, pretvaranja iz jednoga oblika materije u drugi te je sasvim razumljiv tijek ‘od ognja do pepela‘. No, u religijskome smislu u više kultura nailazimo na odgovor koji je sukladan ljudskoj čežnji i slutnji o besmrtnosti. Ona je u kršćanskoj vjeri dobila svoje ispunjenje u vazmu Isusa Krista, u otajstvu njegova utjelovljenja, muke smrti i uskrsnuća.

Liturgijsko značenje pepela najlakše je spoznati iz liturgijskih tekstova Pepelnice i to iz molitava blagoslova pepela u okviru početka korizme i njezine usmjerenosti prema slavlju Uskrsnuća.

Pri posipanju pepelom u obredu Čiste srijede običava se pepelom na glavi vjernika ostaviti trag u obliku križa, moleći za pročišćenje srca. Ta je gesta kristološke naravi, jer je Isus Krist Božja ljubav postala čovjekom, Ljubav koja je križ – nekoć znak sramote, prokletstva i mržnje – preobrazila u znak pomirenja i blagoslova. Zato mi kršćani pod taj znak stavljamo cijeli svoj život.

Sudjelovali u obredu pepeljenja kao pokorničkom činu vjernici su na početku 40-dnevne priprave za proslavu svetkovine Uskrsa.

Autor: I. Šaško/Zagrebačka nadbiskupija

Ostavi komentar