Pčelarima 17 milijuna kuna, prvašićima staklenka meda i slikovnica

Ilustracija

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 17,2 milijuna kuna za šest mjera povećanja konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Potporu je dobilo 4536 pčelara koji su najveći interes iskazali za mjere suzbijanja štetnika i bolesti pčela, sufinanciranje nabave pomagala, pribora i opreme te edukaciju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

– Naši pčelari idu u dobrom smjeru, udružuju se, surađuju, zajedno nastupaju prema institucijama i složno prezentiraju svoje potrebe. Ministarstvo poljoprivrede bit će im i dalje pouzdan partner u ostvarivanju njihovih ciljeva i glavni promotor meda iz hrvatskih pčelinjaka – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Sektor pčelarstva u Hrvatskoj broji više od 400.000 proizvodnih pčelinjih zajednica te se na godinu proizvede više od 10.000 tona meda i drugih pčelinjih proizvoda. Kako bi se potaknula većab konzumacija meda s hrvatskih pčelinjaka, pogotovo u svakodnevnoj prehrani djece, te ukazalo na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ove se godine u osnovnim školama uvodi Školski medni dan.

Na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca svih 40.000 učenika prvih razreda dobit će staklenku meda i prigodnu slikovnicu kao edukativni materijal primjeren njihovu uzrastu, a škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati edukativne radionice o važnosti pčelarstva za bioraznolikost.

Ostavi komentar