Ovogodišnji sajam Agra u Radgoni u znaku je mladih poljoprivrednika

Agra Radgona
Poljoprivreno - prehrambeni sajam Agra u Radgoni predstavljen je u Čakovcu

Ovogodišnji 54. Poljoprivredno-prehrambeni sajam Agra u Radgoni  tradicionalno se održava zadnjeg tjedna u kolovozu od 25. do 30. kolovoza. Ove godine posvećen je mladima koji su preuzeli poljoprivredna gospodarstva ili koji se spremaju na to, a rade na obiteljskim gospodarstvima.

Mladi imaju drugačija shvaćanja i pristup proizvodnji tako  će na ovom sajmu biti i novih digitalnih tehnologija koje se koriste u poljoprivredi.

Ovogodišnji  sajam je privukao veći broj izlagača nego prethodne godine tako će na sajam doći 1840 izlagača. Glavna zemlja zemlja partner je Makedonija koja se značajno pokrenula ekološkoj proizvodnji. Tradicionalne partnerice u Poljska i Mađarska, ali i njim susjedna Austrija. Ali će na sajmu biti i Indija

Ne izostaju ni hrvatski izlagači. Sve je više malih poljoprivrednih proizvođača iz Hrvatske koji se odlučuju za izlaganje an tom sajmu. Mnogi na sajma šalju i svoje proizvode na ocjenjivane . Tako ni ove godine nisu izostale medalje za hrvatske proizvođače, posebno vinare.

Teže je nabrojiti čega na Sajmu u Radgoni neće biti, nego čega će biti: Posjetitelji će moći razgledati izložbe poljoprivredne mehanizacije, žive stoka, poljoprivrednih proizvoda, meda, vina. Bit će na raspolaganju i stručne prezentacije i savjetovanja. Moći će se razgledati ogledni vrtovi: tradicionalni, permakulturni i poligon Zelenih dragulji prirode gdje je prikazana sadnja i sijanje mednih biljaka, raznih vrsta konoplje za industrijske, prehrambene i zdravstvene namjene, ta lana kao stare biljke koja ne smije u zaborav,

Sajam će otvoriti predsjednik Saveza seoske mladež, baš zbog toga što je sajam posvećen mladim poljoprivrednicima.  Savez seoske mladeži imat na ovom sajmu posebnu ulogu. Uključeni su u sve segmente sajma. Posjetiteljima će objašnjavati što se sve nudi kao pomoć mladim poljoprivrednicima kao i mnoge druge zanimljivosti za djecu i mladež.

Slovenci su očito prepoznali pravi trenutak za generacijsku tranziciju u poljoprivredi, spremaju se za to. I Sajam će dati svoj doprinos tome. Mladi proizvođača u fokus koji će moći ne samo predstaviti svoje proizvode, već ih na sajmu i prodati, te mnogo toga naučiti i savjetovati se. Cijena ulaznice za odrasle je 8 eura što uključuje i parking, a Radgona je na 50-tak kilometara od Međimurja.

 

Ostavi komentar