Osniva se Hrvatski savez za nedjelju: Crkva i sindikati žele zabranu rada nedjeljom

trgovina prodavačica
Ilustracija

Zdrav i kvalitetan obiteljski život cilj je akcije kojom Crkva i sindikati traže zabranu rada nedjeljom, u čemu, ističu, imaju podršku većine javnosti.

Hoće li u Hrvatskoj, bar za neke, ne-djelja opet biti ne-radna? Rijetki su oni koji nedjeljom nisu za sobom ostavili sve obveze i uputili se u prepune šoping centre te tamo proveli dio dana.

Akcija ponovno kreće iz Crkve, a priključuju im se i mnoge druge udruge i sindikati, piše vijesti.rtl.hr. Smatraju da rad nedjeljom itekako loše utječe na obiteljsko zdravlje, da se gubi društvena kohezija i potreba da se vikendom bude s obitelji ili na nekoj sportskoj aktivnosti. Uza sve to – žene koje nedjeljom rade u trgovini su za to podcjenjivački plaćene.

U veljači bi se zato trebao osnovati Hrvatski savez za nedjelju koji će se zalagati za ukidanje rada. Predvodi ga fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, a pridružili su mu se neki sindikati i Caritas.

– U prvom redu se zapravo zalažemo za slobodu izbora. Za slobodu izbora da ljudi mogu odabati hoće li raditi ili neće. Ako hoće raditi, onda da im bude zajamčeno stopostotna povišica satnice – otkrio nam je fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Prema istraživanju provedenom za Franjevački institut čak 70 posto građana podržava ograničenje rada nedjeljom, dok 55 ispitanika smatra da satnica nedjeljom mora biti veća.

– Rad nedjeljom samo isključivo za one službe koje su nužni za održavanje sustava, a svi oni koji ne trebaju raditi nedjeljom neka doista ni ne rade. Činjenica je da treba dobro pretresti zakone i propise i da treba naći model prema kojemu je to moguće – ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

S time se slažu i u sektoru za trgovinu Hrvatske gospodarske komore gdje napominju kako treba voditi računa o pravima radnika, ali i pravima potrošača.

Ostavi komentar