17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Odlaskom Matije Posavca topi se većina HDZ-a i HNS-a?!

Matija nikada ništa ne radi slučajno i nepromišljeno. On odlazi s broda koji tone. Komentar je to suradnika Matije Posavca na njegov potez da podnese ostavku na sve funkcije u nacionalnom HNS-u.

Posavec je međimurski župan i do petka je bio favorit za preuzimanje vođenja stranke, ali se predomislio. Odlučio je ostati “samo” župan jer i birači i članstvo nisu dobro primili koaliciju s HDZ-om, piše 24sata.hr. Posavec je inače bio suzdržan u toj odluci.

Više sugovornika kaže da su ostavke samo prvi korak i da se uskoro može očekivati da Posavec napusti HNS, bude ili nezavisni, ali možda se čak i pridruži Reformistima Radimira Čačića s kojima izvrsno surađuje. Posavcu u županiji za većinu treba podrška SDP-a i radije će se njima surađivati.

Uglavnom, sugovornici su uvjereni da je put njega i njegovih ljudi u HNS-u završio. HNS se već raskolio, od devet zastupnika u Saboru, otišlo je četvero. Od ostalih pet koji podržavaju Vladu s HDZ-om, Posavec kontrolira čvrsto jednu zastupnicu – Bernardu Topoloko.

Ona je njegova zamjenica. Ako Posavec uskrati podršku ili postavi svoje uvjete za podršku, vladajuća većina pada sa 78 na 77 zastupnika od potrebnih 76. Međutim, još jedna HNS-ova zastupnica, Marija Puh, dolazi iz Zagorja, a predsjednik zagorskog HNS-a Anđelko Topolovec se protivio koaliciji s HDZ-om. U toj županiji HNS usko surađuje sa SDP-om.

Topolovec nam jučer nije odgovarao na pozive i poruke za komentar hoće li i zagorski HNS-ovci ipak okrenuti ploču.

Ako se to dogodi, vladajuća većina pada na 76 ruku, a HNS na tri zastupnika. To u najmanju ruku znači da bi mogli izgubiti i jedno ministarstvo od dva koja su dobili za podršku Vladi.

HDZ-ov premijer Andrej Plenković tako se nalazi opet u situaciji da broji svaku ruku i da mora pregovarati oko svake važnije odluke.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE