14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Od danas su u Hrvatskoj zakonom zabranjene petarde

Hrvatski sabor je prije dva tjedna donio Zakon o eksplozivnim tvarima kojima je zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3. Na današnji dan, 2. siječnja 2021. godine stupila je na snagu navedena zakonska zabrana prodaje i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Iz udruge Prijatelji životinja smatraju kako su mnogi uzaludni apeli da se ne puca zbog potresa pokazali kako je zakonska zabrana jedino rješenje. Također mole građane koji posjeduju petarde i redenike da ih predaju MUP-u ili ih vrate u trgovine gdje su ih kupili. Također zahvaljuju svima koji su se odazvali apelu policije i mnogih drugih koji su pozivali da se ne ispucava pirotehnika, između mnogih opravdanih razloga i zbog stradalih u potresu te ljudi prestrašenih podrhtavanjem.

Smatraju da je odaziv apelima bio slab te je to još jedan pokazatelj zašto je zakonska zabrana bitna i zašto je to jedini učinkovit i nužan način za zaštitu građana i životinja te postizanje mira i sigurnosti.

Prijatelji životinja također ističu da je ovaj dan značajan za Hrvatsku, za sve njezine građane i životinje. Vjeruju da je ovo samo prvi značajan korak da se Zakon o eksplozivnim tvarima u potpunosti ispravi u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i nove brojne ozljede djece, odraslih i životinja. Smatraju kako je sljedeći logičan korak skraćivanje dana prodaje i uporabe ostale bučne pirotehnika te da nema opravdanja i logike da je dopušteno uznemiravanje građana i životinja danju i noću, i to u dane kada se čak ništa niti ne slavi – 27., 28., 29. i 30. prosinca.

– Mnogi su i protekle dane proveli sa svojim četveronožnim članovima obitelji u kupaonici, sa spuštenim roletama i sredstvima za smirenje strepeći da ne dođe do najgoreg – otkazivanja srca njihova prijatelja, a neki su, nažalost, doživjeli i to najgore iskustvo. Mnogi su se zbog petardi, naročito 29. i 30. prosinca, trzali na svaki zvuk petarde ili nekog drugog pirotehničkog sredstva misleći na trenutak da stiže novi potres. Neki su bili i u bolnici previjajući teško ozlijeđene dijelove tijela. Stoga je ovaj datum zaista dugo očekivan i zaista pozitivna stvar za početak ove godine, navode Prijatelji životinja.

Vezano na upite što s petardama i redenicima koji nisu ispaljeni ovih dana, Prijatelji životinja još jednom ponavljaju da dobro da nisu i da se mogu bez posljedica predati policiji ili vratiti u trgovine gdje su kupljeni.

– To je i jedina ispravna mogućnost s obzirom na to da petarde i redenici s današnjim danom odlaze u prošlost i tamo zauvijek i ostaju. Budućnost prepuštaju boljoj zakonskoj zaštiti građana i životinja, sigurnosti i odgovornosti, dodaju.

Današnji datum ulazi u povijest kao datum kada je stupila na snagu zakonska zabrana petardi za koju su se proteklih osam godina zalagali Prijatelji životinja, mnoge druge udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i većinska javnost. Ova godina je već samim time počela pozitivno i Prijatelji životinja vjeruju da će mnogi s manje straha i većom sigurnosti dočekati njezin kraj.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,047FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE