Od 1. ožujka poskupljuju cigarete i grijani duhan

Ilustracija, Foto: Pixabay

Od 1. ožujka država podiže trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine što se odnosi na povećanje cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda, piše Novi list.

Ministarstvo financija je jučer objavilo svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode. Sukladno navedenom rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju trošarina i dalje ostaje 0 kuna.

Najveći rast ovog državnog nameta će se dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na 1.400 kuna za 1 kilogram, dakle povećanje od 75%. Radi se o najvećem skoku trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj.

Od 1. ožujka također raste i trošarina na cigarete koja je dosad bila 370 kuna plus 34% od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Nadalje, ona bi trebala biti 400 kuna plus 34% od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina na cigarete će iznositi 888 kuna, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranija formula za izračun trošarine daje manji iznos.

Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Ostavi komentar