Obitelj donirala srce poginule Katarine (22): Naše kćeri više nema, ali njeno srce živi i dalje

MORH prijevoz srce
Foto: MORH

Katarina Ražov (22) iz Zadra preminula je dva dana nakon prometne nesreće. U njen auto frontalno se Mercedesom zabio muškarac (75).

Roditelji su donirali srce i spasili život, piše 24sata.hr.

– Ona je bila naše sve. Osjećamo da smo sve izgubili. Strašan je ovo šok za cijelu našu obitelj, glasom punim boli zbori Božo Ražov, otac stradale Katarine.

Ova studentica prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu preminula je u 23. godini od posljedica teške prometne nesreće protekle nedjelje. Vraćala se iz poslijepodnevne smjene iz zadarske trgovine u kojoj se zaposlila početkom ljeta. Te kobne nedjelje vozila se u Škabrnju, u očevu rodnu kuću . U koju nikad nije stigla.

U selu Murvica, u 22.20 sati, u njezin se automobil frontalno zabio muškarac (75) svojim Mercedesom njemačkih registracija. Suvozačica iz njegova automobila na mjestu je poginula, a Katarina je bila pri svijesti. Vozači su se zaustavljali i pokušavali pomoći teško ozlijeđenoj djevojci.

Vozilo Hitne pomoći Katarinu je prebacilo u zadarsku bolnicu. Tamošnji liječnici dva su se dana grčevito borili da joj spase život. U tome, nažalost, nisu uspjeli. Premda je roditelje smrt voljene kćeri potpuno shrvala, njihovu bol nadvladala je plemenitost. Odlučili su spasiti barem jedan život i liječnicima dopustili doniranje srca njihove Katarine.

Zahtjev za angažiranje letačke posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uputilo je Ministarstvo zdravstva preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje 1. kolovoza rano ujutro. Odmah po dojavi, letačka posada Eskadrile višenamjenskih helikoptera poletjela je s Plesa i zaustavila se na helidromu zagrebačke KB Dubrava. Čim se liječnički tim za transplantaciju srca na čelu s prim. dr. sc. Robertom Blažekovićem ukrcao u helikopter, poletjeli su prema vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Uz kapetanicu, bojnicu Mirnu Radošević, letačku su posadu helikoptera Mi-8 MTV činili kopilot natporučnik Stjepan Previšić te tehničar letač, satnik Stipe Kršinić.

– Nakon slijetanja u bazu Zemunik, liječnički tim čekalo je vozilo Opće bolnice Zadar, u kojoj je obavljena sva priprema za preuzimanje organa za transplantaciju. Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je uvijek isti – kao da prevozite jedan novi život. Cijela naša posada, i ja osobno, ispunjeni smo zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života – istaknula je bojnica Radošević.

Neutješna obitelj i prijatelji od nje su se oprostiti na mjesnom groblju u Škabrnji.

Ostavi komentar