1.2 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

Običaji na Štefanje: Obilazimo obitelj i prijatelje, slavimo novi početak

Drugog dana Božića slavimo blagdan svetog Stjepana Prvomučenika odnosno Štefanje, državni blagdan u Hrvatskoj i neradni dan.

Tradicionalno ljudi danas slave novi početak, običaj je da se obilazi obitelj, prijatelji i susjedi povodom Božića. Također neki odlaze u crkvu pogledati jaslice, dok je današnji blagdan ujedno i imendan svim Stjepanima, Šteficama, Štefanijama…

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik, bio je jedan od sedam đakona koji su bili izabrani u počecima Crkve te se o njegovom životu ne zna previše, no u Djelima apostolskim istaknuta je njegova briga za siromašne i nemoćne te snaga i milost kojom je djelovao na narod. Zbog otvorenog pripovijedanja Isusova nauka i pripadnosti zajednici kršćanskih učenika bio je oko 36. godine nakon Krista osuđen za bogohuljenje te kamenovan do smrti.

U Svetom pismu navedene su njegove posljednje riječi prije smrti: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.“ Sveti Stjepan najčešće se prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatinku s mučeničkom palmom u jednoj te kamenom u drugoj ruci, a danas simbolizira oprost i borbu protiv nepravde.

Na grčkom jeziku njegovo ime znači „kruna, vijenac“ pa imendan danas također slave Krunoslavi i Krunoslave. Sveti Stjepan slavi se kao zaštitnik đakona, zidara i onih koji boluju od glavobolje. Tradicija obilježavanja njegovog spomendana u crkveni liturgijski kalendar uvedena je 380. godine te ne postoje zapisi kada je on točno rođen, no pretpostavlja se da je mučeništvo podnio u svibnju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,687SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE