Novi detalji eksplozije plinovoda: Norveška dan prije uočila dronove u blizini Sjevernog toka

Izvor: EPA

Europska energetska kriza mogla bi ući u opasnu novu fazu. Potvrde li se glasine da Rusija stoji iza eksplozija koje su u ponedjeljak izazvale tri curenja plina na dva plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, sigurnosne implikacije za Europu bile bi ogromne, piše Direktno.hr

Mogućnost da je infrastruktura Europske unije postala ruska meta mogla bi natjerati europske vojske da se pripreme za posve neočekivanu novu bojišnicu u ukrajinskom ratu, koja bi ih mogla dovesti u izravan obračun s ruskom mornaricom, piše portal Politico.

Kao znak da zemlje hitno poduzimaju dodatne mjere opreza, norveški ministar nafte i energetike Terje Aasland rekao je u utorak navečer za nacionalnu televiziju NRK da će se “poduzeti koraci za povećanje pripravnosti” u vezi naftne i plinske infrastrukture nakon razgovora između vlade, vojske, policije i operatera.

Do curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok došlo je dan nakon što su norveške vlasti pozvale na oprez nakon detektiranja neidentificiranih bespilotnih letjelica u blizini naftnih i plinskih platformi. Još u srpnju je, pak, britanska Kraljevska mornarica dala neobično eksplicitnu izjavu da su pratili ruske podmornice duž norveške obale.

Istrage o curenju plinovoda u tijeku su u Danskoj i Švedskoj, zemljama čiji su teritoriji najbliži mjestima incidenta. Danska premijerka Mette Frederiksen nazvala je eksplozije namjernim napadom i “najozbiljnijim koliko može biti”, ali nije identificirala krivca. Švedska premijerka Magdalena Andersson također je izjavila da se “vjerojatno radi o namjernom činu, odnosno da je vjerojatno čin sabotaže”.

Ostali europski čelnici kao da su već odlučili koga će okriviti. “Danas smo se suočili s činom sabotaže”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u utorak. Iako nije eksplicitno imenovao Rusiju, nagovijestio je to dodavši da “ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da se radi o činu sabotaže, povezanom s idućim korakom eskalacije situacije u Ukrajini”.

Ostavi komentar