Nevrijeme stiže i na sjever zemlje: Munja u Istri zapalila groblje, u Puli padala tuča veličine šljive

Ilustracija

Atmosfera u Istri je sa subote na nedjelju eksplodirala, a na moru zapadno od poluotoka došlo je do razvoja jakih oluja. Kako piše Istramet, razvile su se dvije vrlo snažne oluje, jedna kod Rovinja, a druga kod Umaga. Zabilježena je iznimno velika grmljavinska aktivnost, a u samo dva sata prema Blitzortungu zabilježeno je više od 10 000 udara munja!

U Petroviji pored Umaga je munja udarila na mjesno groblje gdje je zapalila stablo i izazvala požar. Na svu sreću, prema informacijama s terena, vatrogasci su bili na terenu već za 10-ak minuta te je spriječeno širenje vatre na kapelicu.

Nešto prije 3 sata nevrijeme je zahvatilo i Pulu, a u dijelovima grada nakratko je padala tuča veličine šljive!

Usprkos silovitom naletu kiše, obilnije oborine do 3 sata nisu zabilježene. Na Brijunima je palo 15 mm, u Flengima 14 mm, Puli i Rovinju 13 mm, a u Buzetu 11 mm, piše Istramet.

Sudeći po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas bi se nevrijeme moglo proširiti i na ostatak zemlje. Očekuje nas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali i nestabilno. Povremeno kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje moguće i izraženiji. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u Dalmaciji. Na Jadranu će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 29, a u Dalmaciji i do 33 °C.

Ostavi komentar