Ne zna se gdje su silni milijuni, nema proračuna, čekaju li Općinu Pribislavec iduće godine novi izbori ?

Nakon što prošlog tjedna nije održana zbog izostanka općinske načelnice i oba njezina zamjenika, 12. sjednica Općinskog vijeća Općine Pribislavec ipak je održana ovog utorka , u pomalo ne uobičajeno vrijeme, u 9 sati prijepodne. Najvažnija točka zasigurno je bila ona o prijedlogu općinskog proračuna za 2020. godinu, ali na “repertoaru” se našao i zapisnik Sektora za financijski i proračunski nadzor Uprave za financijsko upravljanje , unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija o obavljenom proračunskom nadzoru utvrđivanja zakonitosti izvršavanja proračuna u Općini Pribislavec.

Riječ je o dokumentu na tridesetak stranica u kojem između ostalog stoji kako se sumnja da je danas pokojna Aleta Reisinger, a u to vrijeme referentica za proračun, financije i računovodstvo oštetila općinski proračun, odnosno “zamračila” (sama , ili uz nečiju pomoć, to će utvrditi kriminalistička istraga), 6,743.978 kuna. Naime, toliko je prema dosadašnjim utvrđenim podacima preusmjerila na dva svoja osobna računa. Tako se u ovom djelomičnom revizorskom izvješću (potpuno bi trebalo stići kako saznajemo u Općini kroz nekih mjesec dana) spominje da si je 2014. godine isplatila 5.264 kune, 2015. godine 533.286 kuna, zatim 2017. godine 1.746.420 kuna, u 2018. godini 1.856.392 kuna, a u 2019. godini do srpnja, kada je iznenada preminula 1.074.680 kuna. Sve te silne isplate imale su kao navedenu svrhu plaćanje javne nabave projekata, razne koncesije, obračune vodo-pravne naknade i druge stvari. Stoga je bilo i prije samog početka sjednice jasno kako će se na aktualnom satu ponovo provlačiti pitanje oporbenih vijećnika o odgovornosti općinske načelnice u ovom slučaju.

– Ja i sada tvrdim kako ne bježim od odgovornosti,tu sam,još uvijek sam čelni čovjek Općine Pribislavec, kazala je načelnica Višnja Ivačić. Daj Bože da me zdravlje posluži i da vrlo brzo oko svega ovoga saznamo pravu istinu. Vi govorite o dva para očiju koja su trebala ovo kontrolirati. Sve to stoji, ali isto tako stoji kako sam ja dolaskom u Općinu samo naslijedila ono, i one ljude koji su se tu nalazili u službi. Isto tako, ta dva para očiju mogli su biti bilo čiji od nas ovdje nazočnih i mogli su provjeriti funkcionira li sustav pravilno. Sada jedino što nam preostaje je da čekamo ishod kriminalističkih istraživanja. -Znam, istaknula je Ivačić, kako bi netko ili čak većina od vas htjela najrađe da me se linčuje. Spremna sam i na to, i na bilo kakve sankcije za ono što mi se negativnoga dokaže u ovom slučaju. Jesam jednim djelom odgovorna jer sam vjerovala pokojnoj gospođi, ali nisam jedina koja joj je vjerovala. Vjerovali smo joj svi ovdje nazočni. Stoga tvrdim, kad završi istraga u ovom slučaju moći ću vas sve pogledati u oči i izvijestiti o rezultatima same istrage.

Oporbeni vijećnici nisu se složili s njezinim izlaganjem i obrazloženjem na ovu temu. Tako su Matija Ladić i Nenad Pintarić ustvrdili da im nije jasno kako se nešto takvo moglo dogoditi , jer ovdje nije riječ o nestanku 20 kuna, već o gotovo 7 milijuna kuna. – Ne slažem se s vama načelnice, kazao je Pintarić, kako je ovo odgovornost svih nas i da smo svi u pokojnu referenticu imali povjerenja. Ja vjerujem sebi, ali i sam sebe kontroliram kada nešto radim. Jednostavno mi nije jasno kako je sve ovo moglo proći ispod radara, na jedno obično vjerovanje. Vi ste osoba s velikim iskustvom i jednostavno je nedopustivo biti, ako mogu reći toliko, naivan. Vi ste glavni, vi ste “capo” i vi ste najodgovorniji, smatra Pintarić.

Općina bez proračuna za iduću godinu, slijedi li privremeno financiranje ili novi izbori?

Kao 12. točka dnevnog reda 12. sjednice Općinskog vijeća našla se i točka o donošenju Proračuna Općine Pribislavec za 2020.-tu godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu. No, na tome je sve i ostalo, kao točka dnevnog reda nakon koje je sjednica prekinuta. Naime, Općinska načelnica, u svojem je obrazloženju kazala kako je se prijedlog proračuna s ukupnim primicima i rashodima u iznosu od 12.329.650 kuna bio objavljen u postupku izrade dokumenata u koji su bili uključeni službenici Jedinstvenog upravnog odjela u suradnji s načelnicom. Isto tako prijedlog se nalazio i na e-savjetovanju koje je trajalo od 21. studenog do 12. prosinca ove godine. Tijekom tog e- savjetovanja nije zaprimljena ni jedna sugestija, prijedlog ili komentar. Također do početka ove sjednice nije stigao niti jedan osvrt od Odbora za proračun kao ni samih vijećnika . Uslijedila je rasprava koja se najviše vodila od strane oporbe kako je i ovaj, kao što je bio i prošlogodišnji proračun samo skup velikih želja neutemeljen na stvarnim mogućnostima.

Iako je sadašnja glavna osoba za računovodstvo u Općini Ružica Pintar detaljno objasnila, odnosno kazala kako je općinskoj načelnici uputila prijedlog, a sada ga ponavlja i pred vijećnicima, da se s obzirom na trenutnu , ali i cjelokupnu situaciju u Općini s 31. ožujkom iduće godine ide na prvo izvršenje proračuna kako bi se vidjelo koji su zapravo troškovi realnog poslovanja jer sada je to gotovo nemoguće utvrditi, s obzirom na broj računa koji nisu bili plaćeni u prošloj godini, a bili su financijski zavedeni u 2019. godinu, neki od vijećnika i dalje su ostali kod očito svoje već ranije donesene odluke. Naime, nakon poduže rasprave i glasanja prilikom čega je 6 vijećnika bilo za proračun, 4 protiv i jedan suzdržani, sjednica je bila prekinuta, jer za donošenje odluke bilo je potrebno 8 glasova, odnosno natpolovična većina glasova ukupnog broja vijećnika u Općinskom vijeću.

Što sad slijedi u Pribislavcu ?

Jedna od mogućnosti je da se do kraja kalendarske godine, ako postoji mogućnost dogovora među vijećnicima održi još jedna sjednica na kojoj će se pokušati doći do potrebnog broja glasova za donošenje proračuna. Ako se to ne dogodi, vijećnici na istoj sjednici moraju zatražiti Odluku o privremenom financiranju. Naime prema članku 70. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ako predstavničko tijelo ne donese proračun prije početka proračunske godine, privremeno se, a najduže za prva tri mjeseca proračunske godine, na osnovi odluke o privremenom financiranju, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih proračunskih i izvanproračunskih korisnika u skladu s posebnim zakonom.

Odluku o privremenom financiranju iz stavka 1. ovoga članka donosi do 31. prosinca predstavničko tijelo u skladu s posebnim zakonom na prijedlog općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana ili povjerenika Vlade Republike Hrvatske.U slučaju kada je raspušteno samo predstavničko tijelo, a općinski načelnik, nije razriješen, do imenovanja povjerenika Vlade Republike Hrvatske, financiranje se obavlja izvršavanjem redovnih i nužnih rashoda i izdataka temeljem odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka koju donosi općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan. Po imenovanju povjerenika Vlade Republike Hrvatske, općinski načelnik, povjereniku predlaže novu odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka u koju su uključeni ostvareni prihodi i primici te izvršeni rashodi i izdaci u vremenu do dolaska povjerenika. Ako se do 31. ožujka ne donese proračun, povjerenik donosi odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za razdoblje do donošenja proračuna.

Hoće li se možda Pribislavec vratiti u zagrljaj Grada Čakovca ?

Spomenimo za kraj kako je u jednom od glasnih razmišljanja vijećnik Saša Rakić kazao kako bi možda, s obzirom na sve ono što se posljednjih godina događalo u Pribislavcu, stanovnici ove općine imali više koristi i kvalitetniji život da nije bilo Općine, da nemaju načelnicu, da nemaju Općinsko vijeće. -Stoga je jedna od opcija i mogućih prijedloga, kazao je Rakić, a on sam zna koliko sad ironično i u šali,a koliko  ozbiljno da se raspusti Vijeće i da se ako treba i moleći na koljenima krene prema Gradu Čakovcu da ih vrati pod svoje skute.

Ostavi komentar