Najznačajnije promjene u 2018.: Povećava se minimalac, jednostavnija i jeftinija kupnja rabljenog auta

auto
Ilustracija

Početak 2018. donosi nam niz promjena, od kojih bi nam neke trebale olakšati život.

Vlada je početkom prosinca donijela uredbu o visini minimalca, te je izmijenila Zakon o minimalnoj plaći.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako će iznos minimalne plaće nakon povećanja iznositi 3.439 kuna (bruto). Rekao je kako je Vlada svjesna da je minimalna plaća i dalje niska, te da je cilj Vlade povećati udio minimalne plaće u prosječnoj na 50 posto (sa 42,9 posto koliko će iznositi nakon ovog povećanja).

Zakon o minimalnoj plaći se izmijenio tako što je u njega ugrađena odredba kojom se precizira da se u minimalnu plaću ne mogu ‘utrpati’ i razni dodaci poput prekovremenog rada, već da će se prekovremeni rad morati plaćati povrh iznosa minimalca.

Vlada je donijela i kompenzacijske mjere za poslodavce kojima je smanjila doprinose na minimalne plaće.

Također, odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da se obavljanje poslova registracije vozila, koji se sada provode u policijskim upravama, odnosno policijskim postajama, prenosi na stanice za tehnički pregled vozila.

Odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Dobra je vijest da su smanjeni nameta koji se plaćaju na kupnju i korištenje automobila, konačno će u ove godine dovesti do pojeftinjenja novih i rabljenih vozila.

Tri su glavne promjene koje će obradovati vozače. U prosjeku oko 50 posto smanjit će se namet koji se plaća na prijenos rabljenih motornih vozila, oko 30 posto smanjit će se trošarine na nova i rabljena vozila, a poduzetnici će moći odbiti 50 posto PDV-a na kupnju automobila i troškove vezane za njihovo korištenje, piše tportal.hr.

Najveću uštedu ostvarit će kupci rabljenih vozila. Oni će umjesto pet posto poreza na vrijednost vozila prilikom prijenosa plaćati znatno nižu upravnu pristojbu, koja će se obračunavati na temelju starosti vozila i snage motora.

Prema uredbi o tarifama, vozila su svrstana u 12 razreda, a pristojba se računa tako da se snaga motora u kilovatima množi s koeficijentom koji je vezan za godinu proizvodnje. Najveći koeficijent (50) imaju najmlađi polovni automobili do godine starosti, a najmanji (1) automobili stariji od 20 godina. Primjerice, za automobil snage motora 60 kilovata star 10 godina plaća se pristojba od 900 kuna.

U prosjeku, ušteda iznosi 50 posto, ali ovisno o tipu automobila, starosti i snazi motora, raspon se kreće od 10 do 70 posto.

Međutim najbolje će proći kupci električnih automobila i oldtajmera (automobila starijih od 30 godina) jer su ta vozila oslobođena plaćanja upravne pristojbe.

Ostavi komentar