Najbolji svjetski stručnjaci kreativnih industrija i animacija u lipnju na Sveučilištu Sjever!

sjever sveučilište
Umjetnik i redatelj Josh Staub iz Sjedinjenih Američkih Država te prof.dr.sc. Dragan Milinković Fimon (Srbija – Francuska), jedni od najboljih svjetskih stručnjaka u području vizualnih umjetnosti, održat će u srijedu, 2. lipnja 2021. godine, u 16 sati na Sveučilištu Sjever predavanja za studente i sve zainteresirane. Predavanje se održava u organizaciji Odjela za multimediju na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin.

Odjel za multimediju Sveučilišta Sjever već godinama ostvaruje zavidnu suradnju s najboljim svjetskim stručnjacima i tvrtkama iz područja multimedije, čemu su dokaz i ova gostovanja, ali i priznanje značaju studija multimedije na Sveučilištu Sjeveru koji obrazuje stručnjake za posao u kreativnim industrijama.

Josh Staub je trenutačno redatelj u Netflix Animation Studio (Američki studio za animaciju i podružnica Netflixa). Prije toga radio je u Walt Disney Animation Studios u kojem je radio na više od 20 filmskih projekata, uključujući Oscarom nagrađene filmove- Frozen, Paperman i Feast. Josh Staub je stručnjak koji ima više od 27 godina profesionalnog iskustva u razvoju, dizajniranju, režiji i / ili nadzoru mnogih najuspješnijih animiranih filmova i igara svih vremena. Također, Josh Staub je 2018. primljen na Akademiju za umjetnost i znanost (Oscar) zbog iznimnih postignuća na polju kazališnih filmova. Uz posao u Netflix Animationu, Josh Staub radi kao izvanredni profesor, mentor i gost predavač na fakultetu, USC School of Cinematic Arts. U svojoj iznimnoj karijeri ističe prvi film „The Mantis Parable“, animirani kratki film iz 2005. godine koji je u potpunosti stvorio on samostalno, što mu omogućuje prvi put da kombinira svoje umjetničke, pripovjedačke i glazbene talente u jedan projekt. Mantis Parable prikazana je na više od 100 festivala širom svijeta (Tribeca, Annecy) i osvojila je 18 glavnih nagrada, uključujući dvije kvalifikacije za nagradu Oscar. Film je prikazan i u glavnim nacionalnim muzejima umjetnosti – Smithsonian Institutu, Nacionalnoj galeriji umjetnosti i Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Dragan Milinković Fimon ugledni je sveučilišni profesor, producent, dramski pisac i redatelj s nevjerojatno bogatom karijerom. Više od trideset godina aktivan je član FICC-a, CIFEJ-a, CILECT-a i nekoliko drugih međunarodnih filmskih udruga i organizacija. Bio je redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Cetigneu, AFA, Umjetničkoj akademiji u Beogradu, Europskoj filmskoj akademiji ESRA u Parizu, USAC u Torinu.Također je bio gostujući profesor na Sveučilištu London i na nekoliko svjetski važnih sveučilišta (Kairo, Colombo, Barcelona, Istanbul, Moskva, Nairobi, Pariz, Prag, Sarajevo, Seul, Torino, Zürich). Uz to, međunarodno je aktivan kao izvršni direktor Međunarodnog festivala alternativnog kazališta. Nadalje, izvršni je direktor Srpskog filmskog centra i predsjednik Srpske asocijacije filmskih društava. Profesor Fimon autor je i glavni instruktor projekta “Filma u školama” prihvaćenog u više od šezdesetak država i već djelomično realiziranog u Argentini, Cipru, Iranu, Indiji, Crnoj Gori, Južnoj Africi. Također je bio suosnivač i direktor SEE A PARIS-a, međunarodnog filmskog festivala zemalja jugoistočne Europe, a za razdoblje 2017.-2020. izabran je za potpredsjednika CIFEJ-a – Međunarodnog centra filmova za djecu i mlade.

Osim gostovanja na Sveučilištu Sjever, ovi su svjetski priznati stručnjaci doputovali u Varaždin kako bi bili u stručnom žiriju dvanaestog po redu VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji organiziraju varaždinska udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA i riječka javna stanova u kulturi Art-kino. Time se nastavlja višegodišnja suradnja Sveučilišta Sjever i udruge VANIMA. Naime, zadnjih sedam godina studenti preddiplomskog studija Multimedije, oblikovanja  primjene u sklopu kolegija Grafički dizajn stvaraju kao nastavne zadatke vizual i službeni plakat VAFI & RAFI festivala.

Ostavi komentar