Mijenja se odluka o prelasku granice, maske ostaju obavezne samo u zdravstvu i socijalnom sustavu

Ilustracija, Foto: Pixabay

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je u Banskim dvorima predstavio plan ublažavanja epidemioloških mjera. Mjere se ukidaju od sutra u ponoć, na snazi ostaju i dalje obaveze nošenja maski u zdravstvenom i socijalnom sustavu, dok se mijenjaju mjere oko prelaska granice.

– Epidemiološka situacija danas je povoljnija nego krajem prošle i početkom ove godine. Zdravstveni sustav više nije opterećen kako je bio prije nekoliko mjeseci, istaknuo je na početku ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše 24 sata.

Maske obavezne samo u zdravstvu i socijalnom sustavu

– Pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i  češće provjetravanje. Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika ona je samo preporuka, dodao je u nastavku te poručio kako će obavezno biti samo u zdravstvenim ustanovama, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove kao i u socijalnim ustanovama.

Odluka o prelasku granice

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja se dolazi.

– Državljani trećih zemalja mogu doći uz COVID potvrdu. Što se tiče građana iz EU, njima više neće biti potrebne potvrde za ulazak u Hrvatsku, rekao je.

– U zdravstvenom sustavu i sustavu socijale, koji su najosjetljiviji, zadržat ćemo određeni oprez. Većina odluka Stožera, osim ove dvije, se ukidaju, međutim za ova dva sustava ćemo donijeti posebnu odluku koja se odnosi na funkcioniranje u zdravstvenom sustavu, poručio je ministar Vili Beroš.

– S obzirom na novi popis stanovništva dosegli smo preko 70 posto cijepljenja za odraslu populaciju barem jednom dozom, što je dobro. Isto tako treba tom postotku dodati sugrađane koji su stekli imunitet zbog preboljela – rekao je Beroš i dodao kako je i to bio jedan element za ovu odluku.

– Ne smijemo smatrati da je epidemija gotova, virus je i dalje oko nas, stariji sugrađani i oni koji su imunokomprimitirati moraju i dalje se pridržavati mjera, rekao je Beroš.

– Sretni smo što svjedočimo ovom trenutku, ali moram napomenuti da nećemo prestati pratiti iz dana u dan sve epidemiološke parametre, s posebnim osvrtom na jesen, dodao je na kraju.

Ostavi komentar