Na Sveučilištu Sjever uspješno je realiziran još jedan projekt primjene novih tehnologija u suradnji s gospodarstvom

sveučilište sjever

Planiranje i razvoj 55” zaslona osjetljivog na dodir rezultat je suradnje Sveučilišta Sjever i Occam d.o.o., tvrtke iz Tehnološkog parka Varaždin. Projekt je realiziran kroz sustav znanstvenih potpora na Sveučilištu Sjever u 2019. godini, te predstavlja još jedan u nizu pozitivnih primjera suradnje s partnerima iz gospodarstva.

Cilj ovog projektnog zadatka bio je izraditi prototip stola osjetljivog na dodir, utvrditi i navesti smjernice za izradu korisničkog sučelja, te razviti i testirati korisničko sučelje koje će biti intuitivno za korištenje.

Temeljem istraživanja i analizom postojećih korisničkih sučelja, kreiran je set smjernica koji je služio kao prototip za razvoj idejnog rješenja. Idejno rješenje prezentirano je kompaniji Occam d.o.o. koja ima iskustva u navedenom području te je inicijalna ideja korigirana. Koncept je izmijenjen po pitanju kuta nagiba ekrana, veličine zaslona, platforme na kojoj se interaktivni stol temelji te je odobrena finalna izrada. Interaktivni stol ima omogućen ulaz do 20 prstiju što je za veličinu zaslona od 55” optimum. Također, cijeli sustav se nalazi na stolnom računalu koje je ugrađeno u postolje stola čime se osiguralo pokretanje Windows OS-a, ali i alternativnih operacijskih sustava (Linux) čime su osigurane brojne mogućnosti personalizacije i interoperabilnosti.

„Uvijek nam je drago surađivati sa Sveučilištem, a pogotovo na ovom projektu koji će omogućiti novim naraštajima studenata da stječu nova znanja“, izjavio je Goran Hacek, direktor Occam d.o.o.

sveučilište sjever

Doprinos istraživanja je višestruka, a to je definiranje optimalnih karakteristika korisničkih sučelja u području interaktivnih stolova te uspješno kreiran prototip interaktivnog stola koji je moguće vidjeti i koristiti na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Osim navedenog, interaktivni stol služi kao platforma za daljnje istraživačke aktivnosti, kao i potpora studentima za izradu završnih i diplomskih radova. Također, primjena je moguća i u realnom sektoru u vidu interaktivnog štanda ili interaktivnog info pulta.

„Na studiju Multimedije izuzetno važnost pridajemo suradnji s gospodarstvom, a ovaj projekt rezultat je jedne takve suradnje, a bit će izvrsna platforma za izražavanje kreativnosti i tijekom studiranja prikupljenih tehničkih znanja svim studentima Multimedije. Organizacijom gostujućih predavanja vrhunskih stručnjaka, ali i uspješnih bivših studenata Multimedije, podižemo svijest studenata na jednu višu razinu kada shvate da u današnje vrijeme svi mogu uspjeti uz dobru ideju, kreativnost, trud i zalaganje“, izjavio je pročelnik Odjela doc.art. Robert Geček.

„Rezultat ovog projekta predstavlja temelj studentima Sveučilišta Sjever za stručno, ali i znanstveno usavršavanje u vidu promišljanja i primjene novijih tehnologija, kroz izradu završnih i diplomskih radova. Kreirani proizvod predstavlja platformu za istraživanje i izradu suvremenih korisničkih sučelja, koja su prilagođena velikim ekranima (u našem slučaju dijagonale 140 cm), ali i za odvojene analize korisničkog iskustva (UI, UX) s ciljem optimizacije i stvaranja novih standarda u području interakcije sa suvremenim medijima“, izjavio je suradnik na projektu doc.dr.sc. Andrija Bernik.

Ostavi komentar