Na Sveučilištu Sjever prve javne obrane diplomskog rada preko online video aplikacije

obrana rada sveučilište sjever

Na našem se sveučilištu oko 250 kolegija svaki tjedan izvede u 98-100 % opsegu, na što smo ponosni i iznimno zadovoljni. Jedino nismo u mogućnosti izvoditi kliničke vježbe, laboratorijske vježbe, vježbe sa specijaliziranim softverima te stručnu praksu, koje smo odgodili za kraj semestra. Zahvaljujemo studentima, nastavnicima, vanjskim suradnicima na ovoj brzoj prilagodbi. Bez njihovog entuzijazma i pojačanog angažmana ne bismo bili toliko uspješni. Ipak, usprkos našoj odličnoj prilagodbi na novonastalu situaciju, za koju se svi nadamo da će što prije završiti, veselimo se brzom povratku u realne prostore jer ništa ne može nadomjestiti neposredni kontakt sa studentima koji stvara i dodatne osjećaje pripadnosti, povezanosti i zadovoljstva studiranja“, ističe prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr.sc. Vlado Tropša

Šime Olivari i Željka Gaić Gotić prvi su studenti koji su imali priliku obraniti svoje diplomske radove na Sveučilištu Sjever usprkos tome što se već mjesec dana, prema Odluci Vlade, nastava na svim sveučilištima u Republici Hrvatskoj odvija na daljinu. Prve obrane provedene su na videokonferencijskom sustavu Google Meet Sveučilišta Sjever te su zadovoljile sve uvjete za održavanje obrane diplomskog rada. Šime Olivari diplomirao je na temu „Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“ pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, a Željka Gaić Gotić na temu „Utjecaj fiskalne politike na strana ulaganja“, također pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, na Odjelu za ekonomiju

Ovo je samo jedan od modaliteta prilagodbe Sveučilišta Sjever novonastaloj situaciji kada su se prije mjesec dana gotovo preko noći morali uspostaviti novi oblici nastave. S prilagodbom je više nego zadovoljan i prorektor za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

Prije svega čestitam današnjim diplomantima! I ja sam se kao ‘zainteresirana javnost’ uključio u dvije obrane danas i bilo je zaista odlično! Teme su zanimljive i inspirativne. Mi se stvarno trudimo napraviti sve što je u našoj moći da studenti što manje osjete ovu cijelu situacija koja nas je sve pogodila. Sljedeći tjedan nastavljamo s obranama diplomskih radova, a što se nastave tiče, ona se u oba Sveučilišna centra, u Varaždinu i Koprivnici, izvodi na dva načina: nastava na daljinu u realnom vremenu, odnosno tzv. sinkrona nastava prema rasporedu sati, u obliku videopredavanja na sustavima Google Meet, Zoom, Webinar i slično te nastava na daljinu putem LMS platformi (asinkrona tjedna nastava) na sustavima Merlin, Moodle, Caroline, Youtube, forumi, chat i sl., uz praćenje ciljeva i ishoda navedene nastave u tekućem tjednu nastave“ – ističe prorektor Tropša, dodajući da su nastavu na daljinu u realnom vremenu najbolje prihvatili i studenti i nastavnici.

Prorektor Tropša

Više od 61% planiranih kolegija (147/239) nakon 3 tjedna online nastave izvodi se na ovaj način s trendom stalnog porasta. Preostalih 39% kolegija se izvodi kao nastava na daljinu putem LMS platformi, a pri tome se potiče visoka interaktivnost sa studentima i promptno praćenje i evidentiranje rada studenata kako bi se kvalitetno vrednovala, ispitala i ocijenila postignuća studenata. Na našem sveučilištu se oko 250 kolegija svaki tjedan izvede u 98-100 % opsegu, na što smo ponosni i iznimno zadovoljni. Jedino nismo u mogućnosti izvoditi kliničke vježbe, laboratorijske vježbe, vježbe sa specijaliziranim softverima te stručnu praksu, koje smo odgodili za kraj semestra. Zahvaljujemo studentima, nastavnicima, vanjskim suradnicima na ovoj brzoj prilagodbi. Bez njihovog entuzijazma i pojačanog angažmana ne bismo bili toliko uspješni. No, usprkos našoj brzoj prilagodbi na novonastalu situaciju, za koju se svi nadamo da će što prije završiti, veselimo se brzom povratku u realne prostore jer ništa ne može nadomjestiti neposredni kontakt sa studentima koji stvara i dodatne osjećaje pripadnosti, povezanosti i zadovoljstva studiranja“, naglasio je prorektor Tropša, dodajući da je prvo videopredavanje na Sveučilištu Sjever bilo već 13. ožujka, odnosno prije potpunog prekida kontaktne nastave, jer su već tada obustavili kontaktnu nastavu za studijske skupine veće od 100 studenata. Bilo je to upravo na Studiju sestrinstva, kojima prorektor upućuje posebnu zahvalu: „Veliko hvala našim nastavnicima i studentima Sestrinstva koji na svojim radnim mjestima diljem Hrvatske nesebično pomažu najugroženijima te rade u dežurstvima po 24 sata, a nakon toga pripremaju video nastavu ili pišu seminare i rješavaju zadatke… Vi ste naš ponos!“

I pročelnik Odjela za ekonomiju, na kojem su održane prve obrane diplomskog rada na daljinu, izv. prof. dr. sc. Ante Rončević zadovoljan je učinjenim: „Danas smo svjedočili obrani dva diplomska rada, dvije aktualne teme u vrlo lijepim prezentacijama pristupnika. Uz nazočnost kolega nastavnika, osim članova povjerenstva bili su i drugi nastavnici te kolegice i kolege studenti. Sve je koordinirala voditeljica Referade Sveučilišta te je sve proteklo po zamišljenom redu. Ovim putem pohvaljujem pristupnike na izvrsnoj prezentaciji i obrani diplomskih radova – ističe pročelnik Rončević, dodajući da je „kolegica Željka odmah istaknula da će nastaviti studirati na Sjeveru. Upisat će specijalistički poslijediplomski studij Poduzetništvo i EU fondovi, koji se ovo godine izvodi za drugu generaciju polaznika, a u tijeku su upisi.“

Iako obrana diplomskog rada nije bila u prostorijama Sveučilišta nego preko video aplikacije, diplomanti Šime Olivari i Željka Gaić Gotić imaju pozitivne dojmove.

Bio sam već na nekoliko fizičkih obrana i moram istaknuti da nema apsolutno nikakve razlike. Dojmovi su jako pozitivni i hvala još jednom cijelom povjerenstvu te posebno studentskoj referadi. Krenuli smo s pripremama i probama dva ranije, tako da se zapravo uopće nisam brinuo kako će sve proći. Posebno sam sretan jer je obrana bila javna, preko linka objavljenog na web-stranici pa je svatko tko je htio mogao se pridružiti. Vidio sam da su obrani prisustvovali i neki moji studentski kolege i na tome im hvala. I inače je koncepcija samog studija jako kvalitetno posložena te omogućuje obavljanje posla i paralelno studiranje, profesori na svoja predavanja stalno pozivaju sugovornike iz realnog sektora, potiče se na individualni pristup radu te unapređuju prezentacijske sposobnosti kroz seminarske radove i izlaganja. Djelatnici Sveučilišta Sjever sustavno svojim radom rade na poticanju te razvoju individualnih vještina“, istaknuo je prilično uzbuđeni Šime Olivari koji je inače s otoka Murtera. Preddiplomski studij završio je u Splitu, nakon čega je došao na Sveučilište Sjever u Varaždin na diplomski studij Poslovne ekonomije te planira upravo tamo nastaviti svoju poslovnu karijeru.

Željka Gaić Gotić iz Novog Marofa dijeli njegovo mišljenje o današnjoj obrani diplomskog rada. „Obrana diplomskog rada preko mreže za mene je novo iskustvo. No, sve je bilo odlično organizirano, tako da sam u ovim izvanrednim okolnostima uspjela uspješno diplomirati, s obzirom da je moj dogovoreni termin od 16. ožujka u prostorijama Sveučilišta Sjever obustavila odluka Stožera Civilne Zaštite s obzirom na COVID-19. Ponosna sam što sam uspjela završiti Diplomski studij Poslovne ekonomije te zahvaljujem svim profesorima i s punim povjerenjem i entuzijazmom nastavljam dalje studirati na poslijediplomskom sveučilišnom studiju i veselim se novim znanjima“ – istaknula je Željka.

Proslavu obrane diplomskog rada Šime i Željka će zasad odgoditi dok se situacija u Republici Hrvatskoj što se tiče koronavirusa ne smiri, a dotad će njihovi kolege, kao i svi nastavnici i djelatnici Sveučilišta Sjever, i dalje čini sve što je u njihovoj moći da ovu situaciju što je moguće lakše prebrodimo te da studenti budu minimalno zakinuti i zadovoljni kao i do sada.

Kao Studentski zbor, predstavničko tijelo svih studenata Sveučilišta Sjever, nismo zaprimili niti jednu pritužbu na izvođenje nastave. Doduše, sad imamo i više obveza nego inače, ali nismo ni imali iluzija o tome kako će epidemija pojednostavniti obrazovni proces. Važno je da je digitalna infrastruktura postoji i funkcionira, a uspješnost realizacije oduvijek je ovisila i ovisit će o osobnome angažmanu studenata i nastavnika“, zaključuje predsjednik Studentskog zbora Višeslav Kirinić.

Ostavi komentar