MUP će dostavljati vozačke i putovnice na kućnu adresu

Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) predstavili su u srijedu novu mobilnu aplikaciju, Certilia, putem koje će građani moći predati zahtjev za putovnicu i vozačku dozvolu, kao i zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu ili prijaviti novorođenče.

Hrvatska je početkom kolovoza prošle godine uvela nove eOsobne iskaznice u sklopu Digitalne agende za Europu, piše N1. Nove iskaznice služe i za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia koja će smanjiti administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama, naveo je AKD u priopćenju.

Nova aplikacija omogućuje korištenje mobilnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata, što će imati jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Građani će moći digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te koristiti ostale usluge sustava eGrađani.

Prije instaliranja aplikacije, građani moraju aktivirati eOsobnu, neovisno o tome imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu te zatražiti mobilni identitet, a nju će biti moguće aktivirati i na mobilnim kiosicima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u i kampusu Algebre u Zagrebu, piše N1.

Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ostavi komentar