Mnogo aktivnosti gradske uprave grada Varaždina

Svakog prvog utorka u mjesecu gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj održava redovite radne sastanke s pročelnicima upravnih odjela i direktorima 12 trgovačkih društava, varaždinskih gradskih poduzeća. Danas, u utorak 4. lipnja 2024. zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem održao je nakon sastanka konferenciju za novinare o kojoj informirali javnost o novostima u radu gradske uprave.

Gradonačelnik Bosilj na početku je informirao o prolasku Grada Varaždina na natječaju Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša s projektom pametne kontrole ulaska vozila u centar. Vrijednost projekta, za što su predviđena sredstva u proračunu,  je 200 tisuća eura od čega će fond sufinancirati 80 tisuća. Postavit će se kamere na ulazima u pješačke zone, pametni sustav koji će prepoznavati registracije vozila. Sva dostavna vozila koja će bez dozvole ulaziti u zonu poslije devet sati ili čija će težina biti iznad dopuštene automatizmom će dobivati kazne kao i građani čija vozila neće imati dozvolu za ulazak. Sustav bi trebao biti u funkciji do kraja godine.

Gradonačelnik je također izvijestio da je Gradska tržnica od 27. svibnja počela s organizacijom ljetovanja u dječjem odmaralištu na Rabu, a tijekom ljeta će  u njemu boraviti više od tisuću varaždinskih mališana. Mogućnost ljetovanja djece na Rabu bit će ponuđeno i susjednim općinama. Također je napomenuo da je JU Gradski stanovi dobila građevinsku dozvolu za zgradu POS-a u U/lici Ivana Nepomuka, raspisana je javna nabava i do kraja mjeseca će se znati izvođač. Nadalje je izvijestio da je na gradskim bazenima izvršen remont a u funkciju će se staviti i livada kraj bazena gdje se uređuju sunčalište i dječje igralište. Počelo je i uređivanje Aquacitya gdje će se 15. lipnja otvoriti sezona, a iznajmljen je i restoran. Na Dravskim bazenima je također napravljen remont te popravljeno sve što je stradalo u nedavnim poplavama. Najavio je gradonačelnik posebne konferencije za najavu festivala varaždinskih dvorišta i Špancirfesta.

Najavljen je i skori početak rada varaždinske sortirnice u koju će od srpnja pristizati reciklabilnie komponente otpada iz 19 jedinica lokalne samouprave. Tvrtka Čistoća osnovala je tvrtku EKO Varaždin koja će upravljati sortirnicom. – izvijestio je gradonačelnik Bosilj.

Direktor Varkoma Bruno Ister izvjestio je da Varkom radi „punom parom“, pri završetku je projekt aglomeracije,  a preostale su još samo dvije uporabne dozvole za podsustav Vidovec i podsustav Maruševec. Glavni projekti za  uređaj za pročišćavanje otpadnih voda trebaju biti gotovi u srpnju, građevinske dozvole u rujnu, a nakon toga kreću radovi. Direktor Varkoma izvijestio je i o brojnim radovima na gradskim ulicama, poput radova u Vrazovoj ulici. U pripremi je i nekoliko ulica u kojima će se mijenjati kanalizacijske cijevi: Kurelčevoj, Kačićevoj, Zagorskoj i Ulici Hinka Krizmana gdje će se osim vodovoda mijenjati i kanalizacija.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj izvijestila je o intenzivnim radovima Radne jedinice Zelene površine, košnji trave i o orezivanju stabala uz prometnice te o nasadima na gredicama. Najavila je i saniranje dječjih igrališta te održavanje sportskih igrališta. Posebno je najavila skori početak radova na uređenju spomen kosturnice na varaždinskom groblju za što je dobiveno sufinanciranje 15 tisuća eura od Ministarstva kulture i medija.

Zoran Svetec, direktor Čistoće govorio je o ugradnji polupodzemnih spremnika na 52 lokacije. Na svakoj lokaciji nalazi se 5 spremnika što znači da ih je ugrađeno ukupno 260. Na 13 lokacija već su podijeljeni ključevi građanima, a podjela ključeva na ostalim lokacijama planirana je do kraja lipnja. Najavio je i zanavljanje voznog parka Čistoće s novim vozilima. Stiže 6 kamiona za odvoz smeća, a stižu i 2 nova autobusa veličine 10,5 metara za gradske linije.

Zamjenik gradonačelnika, zastupnik u Hrvatskom saboru, Miroslav Marković dao je informaciju o pregovorima sa sindikatom  u Dječjem vrtiću Varaždin o usklađenju plaća. Izrazio je razumijevanja za zahtjeve odgajatelja i svih djelatnika u dječjim vrtićima te se ponadao da će se plaće najkasnije do kraja godine uskladiti s uvjetima koje je nametnula država sa svojim zahtjevima što je dodatno financijsko opterećenje za gradski proračun. U rebalansu proračuna bit će osigurano 1,2 milijuna eura za najavljeno usklađivanje plaća u Dječjem vrtiću Varaždin. Troškovi vrtića penju se na oko 8 milijuna eura, a građani moraju biti svjesni da svako dijete sufinanciramo s 400 eura. – rečeno je između ostalog na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE