17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Država daje novčane potpore učenicima romske nacionalne manjine koji završe srednju školu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o kriterijima za isplatu jednokratne novčane pomoći redoviti učenicima pripadnicima romske nacionalne manjine koji su u 2022. godini završili program srednjoškolskog obrazovanja.

Kako pojašnjavaju u svojoj odluci, cilj novčane pomoći je osiguravanje socijalne integracije te poticanje daljnjeg školovanja učenika pripadnika romske nacionalne manjine.

Učenici koji su završili trogodišnji srednjoškolski program dobit će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1500 kuna, dok će oni koji su završili četverogodišnje ili petogodišnje programe dobiti 3000 kuna.

Zahtjev za isplatu jednokratne pomoći podnosi školska ustanova koju je učenik pohađao, a sredstva se isplaćuju na račun učenika. Za navedenu novčanu pomoć odvojeno je iz proračuna 300 000 kuna.

Osim obrasca zahtjeva za isplatu jednokratne pomoći, srednjoškolska ustanova također je dužna dostaviti dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, presliku svjedodžbe (za strukovne razrede svjedodžba o položenom završnom radu, a za gimnazije svjedodžba o položenoj državnoj maturi u 2022. godini) te presliku vlastitoga žiro računa u banci (na ime i prezime učenika, a ne roditelja/skrbnika).

Preostali detalji mogu se pronaći na stranici Ministarstva.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE